Hozzávalók
Tészta:
Töltelék:
Elkészítés
Elsőként felfuttatjuk az élesztőt: langyosítsunk meg 1 dl tejet, keverjünk bele egy kávéskanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Szórjunk a tetejére kevés lisztet, takarjuk le, és hagyjuk felfutni.
Közben szitáljuk át a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot és a sót. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a liszthez, majd adjuk hozzá a maradék tejet és az olívaolajat. Dagasztani kezdjük a tésztát, amíg rugalmas, sima állagú lesz, és elválik az edény falától. Ezután formázzunk belőle egy cipót. Egy enyhén lisztezett tálban, letakarva kelesszük meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg duplájára nő.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A vizet a barna cukorral és a vaníliás cukorral sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a darált mákot. Alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy kihűljön.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, rákenjük a mákos tölteléket, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A rudat kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, majd 15–20 perc alatt megsütjük, amíg szépen megpirul.