Bejgli szelet recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 37 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1,25 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1,25 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez
Mák töltelék:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 dl víz
- 1/2 citrom héja és leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk vaj
- 2 ek sárgabaracklekvár
Dió töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek sárgabaracklekvár
- 1 tk vaj
Tetejére:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A tészta elkészítése:
A lisztet a hideg(!) vajjal elmorzsoljuk. 1 dl tejben elkeverjük az elmorzsolt élesztőt. Nem futtatjuk fel, csak addig keverjük, míg feloldódik.
A tejet a tojással, sóval és cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük. Jól összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni.
Ha szükséges még pici lisztet adhatunk hozzá, de ne vigyük túlzásba. A sikér gyúrásra aktivizálódik, csalóka lehet. 😉
Ha készen van, akkor 3 egyforma cipóra osztjuk. Nekem azt hiszem 26 dkg-os cipók lettek.
Egy tálcára tesszük őket egymástól távolabb és fóliával letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
A töltelék elkészítése:
Addig elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a mákot és 1-2 percen át kevergetve főzzük.
Ezután hagyjuk hűlni és ha langyos, elkeverjük benne a vajat és a citrom reszelt héját, levét.
Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a lekvárt. Annyit, hogy kenhető legyen.
Összeállítás:
Az első cipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, kb 25*35 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Rákenjük a máktöltelék felét a tészta egyik felére, a másik felére pedig a diós tölteléket. Ezután újabb lap következik, majd a mákos tölteléket elterítjük a tészta felén, a másik felén pedig a diós tölteléket, majd az utolsó kinyújtott lappal befedjük.
Ha egy adagból tésztából egyféle ízesítésű sütit szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk a töltelék hozzávalóit!
Sütés:
Beizzítjuk a sütőt 180 fokra. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, majd egy villával több helyen teljesen a tepsiig átszúrjuk az egész süteményt.
25-30 percig sütjük, de 15 perc után mérsékeljük a hőt 165-170 fokra.
Sütés után rácsra húzva hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »