Bejgli szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 37 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1,25 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1,25 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez
Mák töltelék:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 dl víz
- 1/2 citrom héja és leve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk vaj
- 2 ek sárgabaracklekvár
Dió töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek sárgabaracklekvár
- 1 tk vaj
Tetejére:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A tészta elkészítése:
A lisztet a hideg(!) vajjal elmorzsoljuk. 1 dl tejben elkeverjük az elmorzsolt élesztőt. Nem futtatjuk fel, csak addig keverjük, míg feloldódik.
A tejet a tojással, sóval és cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük. Jól összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni.
Ha szükséges még pici lisztet adhatunk hozzá, de ne vigyük túlzásba. A sikér gyúrásra aktivizálódik, csalóka lehet. 😉
Ha készen van, akkor 3 egyforma cipóra osztjuk. Nekem azt hiszem 26 dkg-os cipók lettek.
Egy tálcára tesszük őket egymástól távolabb és fóliával letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
A töltelék elkészítése:
Addig elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a mákot és 1-2 percen át kevergetve főzzük.
Ezután hagyjuk hűlni és ha langyos, elkeverjük benne a vajat és a citrom reszelt héját, levét.
Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a lekvárt. Annyit, hogy kenhető legyen.
Összeállítás:
Az első cipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, kb 25*35 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Rákenjük a máktöltelék felét a tészta egyik felére, a másik felére pedig a diós tölteléket. Ezután újabb lap következik, majd a mákos tölteléket elterítjük a tészta felén, a másik felén pedig a diós tölteléket, majd az utolsó kinyújtott lappal befedjük.
Ha egy adagból tésztából egyféle ízesítésű sütit szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk a töltelék hozzávalóit!
Sütés:
Beizzítjuk a sütőt 180 fokra. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, majd egy villával több helyen teljesen a tepsiig átszúrjuk az egész süteményt.
25-30 percig sütjük, de 15 perc után mérsékeljük a hőt 165-170 fokra.
Sütés után rácsra húzva hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
TOP 12 csirkés főétel, amikkel pikk-pakk elkészülsz
A csirkés ételek mindig jó választások, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk
Tovább olvasom »8 mennyei töltött fánk, amit imádni fogsz
A töltött fánkok a farsang megkoronázott édességei, amelyek minden alkalomr
Tovább olvasom »Amit a szennyvíz csatorna problémáiról tudni érdemes – Nőknek és mindenkinek (x)
Briák László vízvezeték szerelő, Budapest A szennyvíz csatorna problémák ta
Tovább olvasom »12 szuper fánk, ami nélkül nincs farsang
A farsang elképzelhetetlen fánk nélkül, hiszen ez az időszak a vidámságról
Tovább olvasom »Mit főzzek ma? – 2025.01.14 kedd
Mit főzzünk ma? Egy kiadós, tárkonyos zöldségleves indítja a napot, amelyet
Tovább olvasom »Mit főzzek a héten? – 12 nagyszerű fogás ebédre és vacsorára
Mindennap azon gondolkodsz, mi legyen az ebéd vagy vacsora? Ez a válogatás
Tovább olvasom »