Mákos bejglikifli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 3 dkg porcukor
- 1 kk só
- 7 dkg fagyos vaj
- 6 dkg fagyos zsír
- 15 g friss élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb 70 ml hideg tej
Töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 2 ek kekszmorzsa
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek baracklekvár
- 1 ek méz
- 10 dkg cukor
- 2 dl víz
Továbbá:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tésztához összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.
A tejben elkeverjük az élesztőt és a tojássárgáját, majd a a lisztes keverékhez öntjük és a egészet jól összegyúrjuk.
A tésztát folpackba csomagolva, hideg helyen 60 percig pihentetjük.
A töltelékhez, a vízből, cukorból és a mézből szirupot főzünk. A mákot összekeverjük a kekszmorzsával, majd hozzáadjuk a citrom héját a lekvárt és a szirupból annyit öntünk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
A tésztát kb 40 cm-es kör alakúra nyújtjuk, elterítjük rajta a máktölteléket és 16 cikkre vágjuk. Mindegyiket feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással és kb 40 perc kelesztés után, 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.