Mákos bejglikifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • 7 dkg fagyos vaj
  • 6 dkg fagyos zsír
  • 15 g friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • kb 70 ml hideg tej

Töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 2 ek kekszmorzsa
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek baracklekvár
  • 1 ek méz
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl víz

Továbbá:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tésztához összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt.

A tejben elkeverjük az élesztőt és a tojássárgáját, majd a a lisztes keverékhez öntjük és a egészet jól összegyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagolva, hideg helyen 60 percig pihentetjük.

A töltelékhez, a vízből, cukorból és a mézből szirupot főzünk. A mákot összekeverjük a kekszmorzsával, majd hozzáadjuk a citrom héját a lekvárt és a szirupból annyit öntünk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A tésztát kb 40 cm-es kör alakúra nyújtjuk, elterítjük rajta a máktölteléket és 16 cikkre vágjuk. Mindegyiket feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással és kb 40 perc kelesztés után, 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.