Mákos bejgli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 5 rúdhoz:
Tészta:
- 75 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagy csipet só
Mákos töltelék:
- 45 dkg darált mák
- 7,5 dl tej
- 30 dkg cukor
- 10 dkg búzadara
- 1 citrom lereszelt héja
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
Töltelék:
A tejet és a cukrot felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és a mákot, valamint a citrom héját is. Ízlés szerint citromlevet is keverhetünk bele.
A kész tölteléket jól kihűtjük. Legjobb, ha a sütés előtti napon készítjük el.
Tészta:
A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
Közben a liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot és alaposan elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat, majd tésztát gyúrunk az egészből.
A kész tésztát letakarva kelesztjük kb 1 órán át, majd ha megkelt, akkor 5 egyenlő cipóra osztjuk.
A cipókat egyenként kb 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk (kb 20*25 cm-es) kissé lisztezett felületen és a töltelék 1/5-ét rákenjük egyenletesen. Én a mákos töltelékre szórtam még egy kevés kandírozott citrushéjat is. A két szélét behajtjuk, majd feltekerjük.
Az elkészített bejgliket tepsibe sorakoztatjuk. Én beletettem egy tepsibe mind az 5-öt, de sütés közben összekeltek. Legközelebb két tepsibe teszem.
Sütés:
A bejglik felületét először tojássárgával kenjük le és addig kelesztjük langyos helyen, amíg rászárad a tojássárgája.
Ezután tojásfehérjével kenjük át a bejgliket és hideg helyre vagy hűtőbe tesszük néhány órára, amíg a felülete megszárad.
Sütés előtt a bejgliket pár helyen teljesen átszurkáljuk egy hústűvel vagy saslikpálcával és 180 fokos sütőben kb 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »