Mákos bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 5 rúdhoz:
Tészta:
- 75 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagy csipet só
Mákos töltelék:
- 45 dkg darált mák
- 7,5 dl tej
- 30 dkg cukor
- 10 dkg búzadara
- 1 citrom lereszelt héja
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
Töltelék:
A tejet és a cukrot felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és a mákot, valamint a citrom héját is. Ízlés szerint citromlevet is keverhetünk bele.
A kész tölteléket jól kihűtjük. Legjobb, ha a sütés előtti napon készítjük el.
Tészta:
A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
Közben a liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot és alaposan elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat, majd tésztát gyúrunk az egészből.
A kész tésztát letakarva kelesztjük kb 1 órán át, majd ha megkelt, akkor 5 egyenlő cipóra osztjuk.
A cipókat egyenként kb 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk (kb 20*25 cm-es) kissé lisztezett felületen és a töltelék 1/5-ét rákenjük egyenletesen. Én a mákos töltelékre szórtam még egy kevés kandírozott citrushéjat is. A két szélét behajtjuk, majd feltekerjük.
Az elkészített bejgliket tepsibe sorakoztatjuk. Én beletettem egy tepsibe mind az 5-öt, de sütés közben összekeltek. Legközelebb két tepsibe teszem.
Sütés:
A bejglik felületét először tojássárgával kenjük le és addig kelesztjük langyos helyen, amíg rászárad a tojássárgája.
Ezután tojásfehérjével kenjük át a bejgliket és hideg helyre vagy hűtőbe tesszük néhány órára, amíg a felülete megszárad.
Sütés előtt a bejgliket pár helyen teljesen átszurkáljuk egy hústűvel vagy saslikpálcával és 180 fokos sütőben kb 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.