A nagymama omlós linzere recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 200 g margarin vagy vaj
- 100 g otthon porcukor 1 csomag vaníliás cukorral összedarálva
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- fél narancs és fél citrom reszelt héja
- csipet só
Továbbá:
- lekvár a töltéshez (jelen esetben házi eperlekvár)
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
Tészta:
Győződjünk meg arról, hogy a hozzávalók, beleértve a vajat, a lisztet és a tálat is, hűvösek legyenek. Tegyük őket a hűtőbe a tészta omlós textúrájának megőrzése érdekében.
A liszthez adjuk a porcukrot, sütőport és a sót, majd keverjük össze.
Adjuk hozzá a vajat/margarint, morzsoljuk el alaposan, majd reszeljük hozzá a narancs és citromhéjat. Ezt követően a tojássárgával dolgozzuk össze a tésztát, amíg össze nem áll. Dolgozzunk gyors mozdulatokkal.
Pihentetés:
Formáljunk a tésztából gombócot, csomagoljuk folpackba és hűtőben pihentessük.
Szaggatás:
Dolgozzunk kis adagokban. Nagyobb adag tészta esetén osszuk fel kisebb gombócokra.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, majd szaggassuk ki. A maradék tésztát gyúrjuk össze és ismételjük meg a folyamatot.
Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne melegedjen fel, mert ragadni fog!
Sütés:
A kiszaggatott tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 10 percig. Amikor a tészta színe halvány sárgából rózsaszínre vált, kivehetjük.
Ne süssük túl, hogy omlós maradjon.
Töltés és tálalás:
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd töltsük meg a lekvárral.
Dobozban tárolva a sütemény másnapra megpuhul.
Tálalás előtt szórjuk meg vaníliás porcukorral.