A nagymama omlós linzere

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 200 g margarin vagy vaj
  • 100 g otthon porcukor 1 csomag vaníliás cukorral összedarálva
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél narancs és fél citrom reszelt héja
  • csipet só

Továbbá:

  • lekvár a töltéshez (jelen esetben házi eperlekvár)
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

Tészta:

Győződjünk meg arról, hogy a hozzávalók, beleértve a vajat, a lisztet és a tálat is, hűvösek legyenek. Tegyük őket a hűtőbe a tészta omlós textúrájának megőrzése érdekében.
A liszthez adjuk a porcukrot, sütőport és a sót, majd keverjük össze.

Adjuk hozzá a vajat/margarint, morzsoljuk el alaposan, majd reszeljük hozzá a narancs és citromhéjat. Ezt követően a tojássárgával dolgozzuk össze a tésztát, amíg össze nem áll. Dolgozzunk gyors mozdulatokkal.

Pihentetés:

Formáljunk a tésztából gombócot, csomagoljuk folpackba és hűtőben pihentessük.

Szaggatás:

Dolgozzunk kis adagokban. Nagyobb adag tészta esetén osszuk fel kisebb gombócokra.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, majd szaggassuk ki. A maradék tésztát gyúrjuk össze és ismételjük meg a folyamatot.

Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne melegedjen fel, mert ragadni fog!

Sütés:

A kiszaggatott tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 10 percig. Amikor a tészta színe halvány sárgából rózsaszínre vált, kivehetjük.

Ne süssük túl, hogy omlós maradjon.

Töltés és tálalás:

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd töltsük meg a lekvárral.

Dobozban tárolva a sütemény másnapra megpuhul.

Tálalás előtt szórjuk meg vaníliás porcukorral.