Lekvárral töltött mézeskalács puszedli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 40-50 darabhoz (mérettől függően):
Tészta:
- 30 dkg méz
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 dkg mézeskalács fűszer
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 60 dkg finomliszt
- 1 cs sütőpor
Töltéshez:
- keményre főzött lekvár (nálunk szilva volt, de más lekvár is jó, a lényeg, hogy ne follyon)
- 1 tojsáfehérje
Tetejére:
- ét és/vagy fehércsóki
- kevés olaj
- díszítőcukrok
Elkészítése:
Egy nagyobb edénybe tesszük a mézet, vajat és a cukrot, majd az egészet összeolvasztjuk. A mézes keveréket kihűtjük.
A kihűlt mézes részhez hozzáadjuk a lisztet, sütőport, tojást, mézes fűszert és a kakaóport, majd az egészet összegyúrjuk.
A kész tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár egy éjszakára is.
Az idő letelte után a tésztát több részre osztjuk és amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a hűtőbe. A nyújtólapot meglisztezzük, a tésztát amivel dolgozunk kissé átgyúrjuk, majd kb 3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszúrjuk.
2-2 azonos formát magunk elé veszünk. Az egyiket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd a közepére teszünk a lekvárból és rátesszük a másik tésztát. Ujjunkkal körben alaposan összenyomkodjuk. A kész puszedliket tepsibe sorakoztatjuk.
200 fokra melegített sütőben kb 12-15 perc alatt megsütjük.
A kihűlt puszedliket olajjal felolvasztott csokiba márthatjuk és különböző szórócukrokkal díszíthetjük, de maradhat akár csoki nélkül is a puszedli.
Amikor a csoki megdermed, fogyaszthatjuk is.