Lekvárral töltött mézeskalács puszedli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 40-50 darabhoz (mérettől függően):
Tészta:

  • 30 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 dkg mézeskalács fűszer
  • 1 tojás
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor

Töltéshez:

  • keményre főzött lekvár (nálunk szilva volt, de más lekvár is jó, a lényeg, hogy ne follyon)
  • 1 tojsáfehérje

Tetejére:

  • ét és/vagy fehércsóki
  • kevés olaj
  • díszítőcukrok

Elkészítése:

Egy nagyobb edénybe tesszük a mézet, vajat és a cukrot, majd az egészet összeolvasztjuk. A mézes keveréket kihűtjük.

A kihűlt mézes részhez hozzáadjuk a lisztet, sütőport, tojást, mézes fűszert és a kakaóport, majd az egészet összegyúrjuk.

A kész tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár egy éjszakára is.

Az idő letelte után a tésztát több részre osztjuk és amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a hűtőbe. A nyújtólapot meglisztezzük, a tésztát amivel dolgozunk kissé átgyúrjuk, majd kb 3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszúrjuk.

2-2 azonos formát magunk elé veszünk. Az egyiket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd a közepére teszünk a lekvárból és rátesszük a másik tésztát. Ujjunkkal körben alaposan összenyomkodjuk. A kész puszedliket tepsibe sorakoztatjuk.

200 fokra melegített sütőben kb 12-15 perc alatt megsütjük.

A kihűlt puszedliket olajjal felolvasztott csokiba márthatjuk és különböző szórócukrokkal díszíthetjük, de maradhat akár csoki nélkül is a puszedli.

Amikor a csoki megdermed, fogyaszthatjuk is.