Flódni recept

Hozzávalók egy 25*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg élesztő pici cukros langyos tejben felfuttatva (kb fél dl-ben)
- 4 evőkanál porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl tejföl
- baracklekvár
Almás töltelék:
- 1 kg alma
- 4 dkg vaj
- 1/2 citrom leve
- ízlés szerint cukor (ha az alma savanykás, ha édes, akkor nem is muszáj hozzáadni plusz cukrot)
Mákos töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 13 dkg cukor
- 1 dl tej
Diós töltelék:
- 25 dkg dió
- 11 dkg cukor
- 1 dl tej
Elkészítés:
Elkészítjük a töltelékeket:
Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük vagy lereszeljük (ha nagyon sok a leve, akkor kicsit csavarjuk ki párolás előtt). A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és rátesszük a cukrot, majd az almát, ráöntjük a citrom levét és megpároljuk.
A mákot összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük
A diót összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük.
A töltelékeket kihűtjük, közben összekeverjük a tészta hozzávalóit és négy részre osztjuk. Amelyikkel éppen nem dolgozunk, azt becsomagolva hűtőbe tesszük.
Kinyújtjuk az egyik tésztát, papírozott tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, rátesszük az egyik tölteléket ismét egy tészta, lekvárral kenjük és rásimítjuk a következő tölteléket, megint egy tészta, lekvár és a maradék töltelék, végül tésztával fejezzük be (a töltelékek sorrandje tetszét szerint választható, nálam: diós, almás és mákos volt a sorrend).
Lekenjük tojással, megszurkáljuk, kelesztjük, majd fél óra elteltével 180 fokon megsütjük kb 40 perc alatt (ha sütés közben nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg).
A szép hullámos tetőt úgy készítettem, hogy miután lekentem sárgájával a tésztát villával “megsimogattam”, majd közvetlenül sütés előtt lekentem enyhén felvert tojásfehérjével.
A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a sütit, majd ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »