Tonkababos márványos szelet recept
Hozzávalók:
Piskótához:
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 6 evőkanál liszt
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál holland kakaópor
Krémhez:
- 5 dl tej
- 1 és fél csomag főzős vaníliás pudingpor (60 g)
- 3 reszelésnyi tonkabab (opcionális)
- 2 csipet vaníliaőrlemény (vagy vaníliás cukor vagy aroma)
- 15 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
Díszítéshez:
- 1 dl állati tejszín (30%)
- 1 dl növényi habalap (pl. Hulala)
- 3 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál étolaj
Elkészítése
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat a cukorral és az olajjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárgájákhoz forgatjuk. A lisztet a sütőporral összeszitáljuk, és fokozatosan a tojásos masszához keverjük. A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztjuk, és a nagyobb részbe óvatosan beleforgatjuk a kakaóport.
Egy 30×22 cm-es tepsi alját sütőpapírral kibéleljük, majd csíkozva beleöntjük a kétféle tésztát. Egy fakanállal finoman egymásba húzzuk őket, hogy márványos hatást érjünk el. Az oldalakat kb. 1 cm magasan felhúzogatjuk a tésztával. A piskótát 20-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.
A krémhez a tej 80%-át melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a reszelt tonkababot és a vaníliát. A maradék tejben elkeverjük a pudingport, majd amikor a lábasban lévő tej forrni kezd, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük, és besűrítjük. Celofánnal lefedve hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, csomómentesre kevert pudingot, és alaposan összedolgozzuk. A krémet a kihűlt piskótára kenjük.
A tejszíneket összeöntjük, és kemény habbá verjük. Ezzel díszítjük a sütemény tetejét. Az étcsokoládét megolvasztjuk, elkeverjük benne az étolajat, majd a tejszínhab tetejét csíkozzuk vele. Hűtőbe tesszük, hogy jól összeálljon, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »









