Tonkababos márványos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tonkababos márványos szelet

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor

Krémhez:

  • 5 dl tej
  • 1 és fél csomag főzős vaníliás pudingpor (60 g)
  • 3 reszelésnyi tonkabab (opcionális)
  • 2 csipet vaníliaőrlemény (vagy vaníliás cukor vagy aroma)
  • 15 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor

Díszítéshez:

  • 1 dl állati tejszín (30%)
  • 1 dl növényi habalap (pl. Hulala)
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál étolaj

Elkészítése

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat a cukorral és az olajjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárgájákhoz forgatjuk. A lisztet a sütőporral összeszitáljuk, és fokozatosan a tojásos masszához keverjük. A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztjuk, és a nagyobb részbe óvatosan beleforgatjuk a kakaóport.

Egy 30×22 cm-es tepsi alját sütőpapírral kibéleljük, majd csíkozva beleöntjük a kétféle tésztát. Egy fakanállal finoman egymásba húzzuk őket, hogy márványos hatást érjünk el. Az oldalakat kb. 1 cm magasan felhúzogatjuk a tésztával. A piskótát 20-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.

A krémhez a tej 80%-át melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a reszelt tonkababot és a vaníliát. A maradék tejben elkeverjük a pudingport, majd amikor a lábasban lévő tej forrni kezd, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük, és besűrítjük. Celofánnal lefedve hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, csomómentesre kevert pudingot, és alaposan összedolgozzuk. A krémet a kihűlt piskótára kenjük.

A tejszíneket összeöntjük, és kemény habbá verjük. Ezzel díszítjük a sütemény tetejét. Az étcsokoládét megolvasztjuk, elkeverjük benne az étolajat, majd a tejszínhab tetejét csíkozzuk vele. Hűtőbe tesszük, hogy jól összeálljon, majd szeletekre vágva tálaljuk.