Skót krémes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 1 cs szalalkáli
- kb 2 dl tej
- 10-15 dkg cukor ízlés szerint
- 1 cs vaníliás cukor
Krémhez:
- 1,25 l tej
- 4 púpos ek liszt
- 1 ek vaníliás cukor
- 6 púpos ek cukor
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (ha kevesebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSod, van az sem probléma)
Máz:
- 2 ek kakaópor
- 4 ek cukor
- 3-4 ek tej
- 5 dkg margarin
Elkészítése:
A szalakálit feloldjuk 1 dl tejben. A lisztet és a margarint elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrokat, majd a feloldott szalakálit is. Elkezdjük gyúrni és annyi tejet adunk még hozzá, hogy összeálljon. Elég kemény tésztát kell kapjunk.
A tésztát áttesszük egy alaposan belisztezett deszkára és négy egyenlő részre osztjuk és egyenként alaposan belisztezett deszkán 35*35 cm-es kockalappá nyújtjuk. Elég vékony lapok lesznek. A sütőt előmelegítjük.
Hőlégkeverésen 10-15 perc alatt világosra sütjük, gáz sütőben hármas fokozaton. (Én sütőpapíros tepsi hátán sütöttem a lapokat.) Vigyázzunk a lapokra, mert melegen könnyen törnek. Amíg a lapok kihűlnek elkészítjük a krémet.
A lisztet beleszitáljuk a lábasba, amiben felfogjuk főzni. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a liszthez adjuk. Kevés tejjel csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrokat (ízlés szerint) és a maradék tejet. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük (könnyen leéghet!). Közben kevés cukorral kemény habbá verjük a fehérjéket.
Még a forró krémhez adjuk hozzá és széles mozdulatokkal keverjük bele, de vigyázzunk, hogy ne törjük meg a habot. Az sem baj, ha nem teljesen oszlik el a hab a vaníliás krémben. Egy lapot belehelyezünk a tepsibe amin sütöttük, vagy egy tálcára tesszük. Rákenjük a krém 1/3-át, rátesszük a következő lapot, kissé megnyomkodjuk, hogy mindenhova kerüljön krém biztosan, majd erre újabb adag krémet kenünk, kissé lenyomjuk, majd a harmadik lapot rátesszük és erre kenjük a maradék krémet. Ennek a tetejére jön a negyedik lap, majd a következő mázzal vonjuk be.
2 ek kakaóport kikeverünk 4 ek cukorral és 3-4 ek tejjel. Jó sűrű masszát kell kapnunk. Alacsony lángon felolvasztjuk a cukrot, majd ha már homogén akkor levesszük a tűzről és belekeverjük a margarint.
Ezzel bevonjuk a süti tetejét, majd hűtőbe tesszük. Másnapra megpuhulnak a lapok és forró vizes késsel szépen lehet szelni.
A skót krémes kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 6 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Mit főzzek ma? – 2025.01.14 kedd
Mit főzzünk ma? Egy kiadós, tárkonyos zöldségleves indítja a napot, amelyet
Tovább olvasom »Mit főzzek a héten? – 12 nagyszerű fogás ebédre és vacsorára
Mindennap azon gondolkodsz, mi legyen az ebéd vagy vacsora? Ez a válogatás
Tovább olvasom »Új ízekre vágysz, vagy a klasszikusokat kedveled? Ebben a leves válogatásban nem fogsz csalódni!
A levesek nemcsak előételként, hanem főételként is kiválóan megállják a hel
Tovább olvasom »A tökéletes farsangi fánk titka: Tippek a nagyitól
A farsangi időszak egyik legkedveltebb finomsága a szalagos fánk, amely a v
Tovább olvasom »Változatos hétköznapi fogások – Itt minden napra találsz egy jó receptet!
Változatos és ínycsiklandó fogásokat keresel a hétköznapokra? Válogatásunkb
Tovább olvasom »Friss, puha házi kiflik – 12 fantasztikus recept, amiket érdemes kipróbálnod!
Frissen sült, puha kiflik, amelyek garantáltan mosolyt csalnak mindenki arc
Tovább olvasom »