Nagyiféle méteres kalács recept
Hozzávalók
A tésztához
- 6 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 20 dkg cukor (porcukor vagy kristálycukor)
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl langyos víz
- 38 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál kakaópor
A töltelékhez
- 2 csomag puncs ízű pudingpor
- 7 dl tej
- 15 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 1 rumaroma
A tetejére
- olvasztott tortabevonó
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat a cukorral, az olajjal és a langyos vízzel alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd simára dolgozzuk.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatos, forgató mozdulatokkal a masszához keverjük, hogy a tészta levegős maradjon.
A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. Egy kivajazott, szükség esetén sütőpapírral bélelt őzgerincformában először a világos, majd a kakaós tésztát külön-külön megsütjük. A sütést tűpróbával ellenőrizzük, majd a tésztákat teljesen kihűtjük.
A krémhez a puncs pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint a rumaromával kikeverjük, és a kihűlt pudinghoz dolgozzuk, amíg sima, kenhető krémet kapunk.
A kihűlt világos és kakaós tésztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felváltva egy világos és egy kakaós szeletet a krémmel összeragasztunk, így állítjuk össze a süteményt.
A tetejét olvasztott tortabevonóval vonjuk be, majd hűvös helyen hagyjuk, hogy a bevonat megszilárduljon.
Tipp
A sütemény akkor szeletelhető a legszebben, ha legalább néhány órát pihen. Vágáshoz érdemes éles kést használni, amelyet forró vízbe mártunk és szárazra törlünk minden szelet előtt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »









