Nagyiféle méteres kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

A tésztához

  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor (porcukor vagy kristálycukor)
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • 38 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaópor

A töltelékhez

  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 7 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 rumaroma

A tetejére

  • olvasztott tortabevonó

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat a cukorral, az olajjal és a langyos vízzel alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd simára dolgozzuk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatos, forgató mozdulatokkal a masszához keverjük, hogy a tészta levegős maradjon.

A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. Egy kivajazott, szükség esetén sütőpapírral bélelt őzgerincformában először a világos, majd a kakaós tésztát külön-külön megsütjük. A sütést tűpróbával ellenőrizzük, majd a tésztákat teljesen kihűtjük.

A krémhez a puncs pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint a rumaromával kikeverjük, és a kihűlt pudinghoz dolgozzuk, amíg sima, kenhető krémet kapunk.

A kihűlt világos és kakaós tésztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felváltva egy világos és egy kakaós szeletet a krémmel összeragasztunk, így állítjuk össze a süteményt.

A tetejét olvasztott tortabevonóval vonjuk be, majd hűvös helyen hagyjuk, hogy a bevonat megszilárduljon.

Tipp

A sütemény akkor szeletelhető a legszebben, ha legalább néhány órát pihen. Vágáshoz érdemes éles kést használni, amelyet forró vízbe mártunk és szárazra törlünk minden szelet előtt.