Marlenka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 3 ek méz
- 10 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 púpos ek szódabikarbóna
- 1/2 ek 20 %-os ecet
Krém:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 25 dkg margarin
- 15 dkg darált dió
- 1 l tejből készült karamell (kb 50 dkg)
Elkészítése:
Tészta:
Egy hőálló tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.
Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra.
A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát.
Osszuk el hat egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. Ezután egyesével, enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátára.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat.
Karamell:
1 liter zsíros tejet öntsünk egy edénybe, majd keverjünk hozzá 30 dkg kristálycukrot, 1/2 kávéskanál szódabikarbónát és 2 doboz vaníliaaromát.
Nagy lángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és kb két-három óra alatt szép lassan főzzük sűrűre. Nekem három óráig tartott.
Főzés közben 10 percenként kézi habverővel keverjük alaposan át.
Krém:
A pudingport keverjük simára kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék meleg tejhez, főzzük pár perc alatt sűrűre, majd kihűtjük.
A vajhoz/margarinhoz adjuk apránként a kihűlt pudingot és robotgéppel keverjük simára. Ezután kanalanként hozzákeverjük a karamellt, majd a darált diót is apránként hozzáadjuk, majd jó habosra keverjük az egészet.
Összeállítás:
A lapokra rákenjük egyenlő arányban a krémet. A kész süti tetejére is kenünk vékonyan, majd megszórjuk darált dióval. Olvasztott csokit csurgathatunk rá, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük vagy hűvös helyre.
Másnap szeletelve tálaljuk.