Marlenka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Marlenka

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek méz
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 púpos ek szódabikarbóna
  • 1/2 ek 20 %-os ecet

Krém:

  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg darált dió
  • 1 l tejből készült karamell (kb 50 dkg)

Elkészítése:

Tészta:

Egy hőálló tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.

Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra.

A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát.

Osszuk el hat egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. Ezután egyesével, enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátára.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat.

Karamell:

1 liter zsíros tejet öntsünk egy edénybe, majd keverjünk hozzá 30 dkg kristálycukrot, 1/2 kávéskanál szódabikarbónát és 2 doboz vaníliaaromát.

Nagy lángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és kb két-három óra alatt szép lassan főzzük sűrűre. Nekem három óráig tartott.

Főzés közben 10 percenként kézi habverővel keverjük alaposan át.

Krém:

A pudingport keverjük simára kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék meleg tejhez, főzzük pár perc alatt sűrűre, majd kihűtjük.

A vajhoz/margarinhoz adjuk apránként a kihűlt pudingot és robotgéppel keverjük simára. Ezután kanalanként hozzákeverjük a karamellt, majd a darált diót is apránként hozzáadjuk, majd jó habosra keverjük az egészet.

Összeállítás:

A lapokra rákenjük egyenlő arányban a krémet. A kész süti tetejére is kenünk vékonyan, majd megszórjuk darált dióval. Olvasztott csokit csurgathatunk rá, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük vagy hűvös helyre.

Másnap szeletelve tálaljuk.