Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Krémes karamell mázzal recept

Krémes karamell mázzal
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 25 dkg liszt
    • 15 dkg margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 dl tejföl
    • 1 evőkanál ecet
    • csipetnyi só

    Krém:

    • 4 csomag vaníliás pudingpor
    • 15 dkg cukor
    • 9  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
    • 20 dkg porcukor
    • 1,2 liter víz

    Karamellmáz:

    • 16 dkg porcukor
    • 1/2 dl habtejszín
    • 10 dkg margarin

    Elkészítése:

    A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. Így könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál.

    Olyan nagy gáztepsit használjunk (vagy egy közepes méretűt), amelynek van mélysége.
    A továbbiakban sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön a tésztát két lapban. Kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja, ugyanis sülés közben kissé összeugrik a tészta.
    A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kisütjük őket, értelemszerűen ezt is külön.
    A kinyújtott nyers lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat. Így is felpúposodik, de ez a tészta jellegénél fogva történik, tehát ne legyen senkinek lelkiismeret furdalása emiatt…
    Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.

    A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre keverjük.
    Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban (fazékban) 1 liter vizet forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük.

    Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig.
    Rengeteg krém lesz belőle!
    Próbáljuk meg kézi habverővel elegyíteni óvatosan a habot a pudingos masszával, ugyanis telis-tele lesz az edény krémmel!

    A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet.
    A felső lapot karamellmázzal bevonjuk (porcukorral is hinthető) szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt.
    Karamellmáz készítése:
    A porcukrot világos barnára olvasztjuk, hozzákeverjük a tejszínt és a margarint.
    Sűrűre főzzük és a tészta tetejére simítjuk.

    Sztori: Az összegyűjtött tojásfehérjékből készítettem.
    Sokszor sütök kalácsot,buktát és a tésztákba csak a tojássárgája kell.
    Készítsétek el!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá