Hozzávalók:
Tészta:
Krém:
Karamellmáz:
Elkészítése:
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. Így könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál.
Olyan nagy gáztepsit használjunk (vagy egy közepes méretűt), amelynek van mélysége.
A továbbiakban sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön a tésztát két lapban. Kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja, ugyanis sülés közben kissé összeugrik a tészta.
A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kisütjük őket, értelemszerűen ezt is külön.
A kinyújtott nyers lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat. Így is felpúposodik, de ez a tészta jellegénél fogva történik, tehát ne legyen senkinek lelkiismeret furdalása emiatt…
Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.
A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre keverjük.
Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban (fazékban) 1 liter vizet forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük.
Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig.
Rengeteg krém lesz belőle!
Próbáljuk meg kézi habverővel elegyíteni óvatosan a habot a pudingos masszával, ugyanis telis-tele lesz az edény krémmel!
A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet.
A felső lapot karamellmázzal bevonjuk (porcukorral is hinthető) szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt.
Karamellmáz készítése:
A porcukrot világos barnára olvasztjuk, hozzákeverjük a tejszínt és a margarint.
Sűrűre főzzük és a tészta tetejére simítjuk.
Sztori: Az összegyűjtött tojásfehérjékből készítettem.
Sokszor sütök kalácsot,buktát és a tésztákba csak a tojássárgája kell.
Készítsétek el!