Krémes karamell mázzal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • csipetnyi só

Krém:

  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 9 tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1,2 liter víz

Karamellmáz:

  • 16 dkg porcukor
  • 1/2 dl habtejszín
  • 10 dkg margarin

Elkészítése

Tészta

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd két egyforma cipóra osztjuk. Fóliába csomagolva 1–2 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen nyújtani.

A nagy gáztepsi (vagy közepes méretű, peremes tepsi) aljánál kicsit nagyobbra nyújtjuk ki a tésztát külön-külön, sütőpapíron. A lapokat villával megszurkáljuk, mert hajlamosak felpúposodni.

A nyers lapokat a sütőpapírral együtt a tepsi hátuljára emeljük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, amíg a tetejük enyhén pirul.

Krém

A pudingport 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre keverjük.

Egy nagy (legalább 5 literes) lábasban 1 liter vizet forralunk, majd beleöntjük a pudingos keveréket, és sűrűre főzzük.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, miközben fokozatosan hozzáadagoljuk a 20 dkg porcukrot. A forró pudinghoz több részletben, kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a cukros habot.

A tepsibe tesszük az egyik tésztalapot, ráöntjük a még meleg krémet, és elegyengetjük. Hűlni hagyjuk.

Karamellmáz

A porcukrot egy lábasban világosbarnára olvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a margarint, és sima, sűrű mázzá főzzük.

A másik tésztalapot megkenjük a karamellmázzal, még melegen felkockázzuk, majd a kihűlt krém tetejére helyezzük.

A süteményt hideg helyen hagyjuk teljesen megdermedni, ezután szeleteljük.

Tipp

A tésztalapok kisebb púposodása természetes ennél a típusú tésztánál, emiatt nem kell aggódni. A krémet érdemes még melegen a tésztára önteni, hogy szépen terüljön. A sütemény másnapra lesz igazán finom, amikor a krém és a tészta teljesen összeér.