Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi krémes recept

Házi krémes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    Leveles tésztához:

    • 2 csomag friss, nyújtott leveles tészta (25×30 cm körüli lapokra nyújtva)

    Krémhez:

    • 1,4 liter tej
    • 8 darab  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 40 dkg cukor (15 dkg a sárgájához, 25 dkg a fehérjéhez)
    • pici vaníliaaroma
    • 18 dkg vaníliás főzős pudingpor

    Elkészítése:

    A leveles tésztalapokat kitekerjük, és keresztben kicsit megnyújtjuk, hogy kb. 25×30 cm-esre igazodjanak. Egyesével, a sütőpapírral együtt tepsibe helyezzük őket.

    A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra, majd a lapokat egymás után szép barnára (vagy ízlés szerint világosabbra) sütjük. Sütés előtt villával megszurkálhatjuk a tésztát, hogy kevésbé púposodjon fel – bár ez nem mindig elkerülhető.

    Még melegen leszélezzük a lapokat. Az alsó lapot egyben hagyjuk, a felsőt vágjuk fel 5×5 cm-es vagy 6×6 cm-es négyzetekre – attól függően, mekkora szeleteket szeretnénk tálalni. Ezek a kockák kerülnek majd a sütemény tetejére.

    Tegyük az alsó lapot egy tálcára, szorosan illeszkedő süteménykeretet helyezve köré.

    Krém elkészítése

    1 liter tejet felforralunk egy nagy lábasban, hozzáadva 15 dkg cukrot és egy kevés vaníliaaromát.
    Közben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a maradék 4 dl tejjel és a pudingporral csomómentesre keverjük.
    A fehérjéket egy másik tálban a 25 dkg cukorral habbá verjük.

    Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a sárgájás-pudingos keveréket. Folyamatosan, kézi habverővel kevergetve sűrű pudingot főzünk belőle. Akkor jó, ha már sűrű, de kissé lágyulni kezd – ekkor levesszük a tűzről.

    Azonnal, gyors mozdulatokkal, több részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot. Addig keverjük, amíg teljesen sima, egynemű krémet kapunk. Fontos, hogy a fehérjehab ne maradjon darabos, különben a krémben főtt tojásfehérje szemcsék lesznek.

    A forró krémet azonnal a keretbe öntjük az alsó lapra, majd elsimítjuk. Ráhelyezzük a feldarabolt felső lapokat a krém tetejére, egyenletesen elosztva. Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.

    Tálalás előtt:

    Másnap egy éles kést meleg vízbe mártva végigvágjuk a szeletek mentén, hogy a krémet ne nyomjuk ki. A tetejét hintsük meg porcukorral.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek