Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Erdei gyümölcsös mézes krémes recept

Erdei gyümölcsös mézes krémes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók

    Tésztához:

    • 300 g liszt
    • 50 g vaj vagy margarin
    • 90 g porcukor
    • 12 g szódabikarbóna
    • 2 púpos evőkanál kakaópor
    • 2 evőkanál méz
    • 1 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 80 ml tej

    A gyümölcs zseléhez:

    • 400 g erdei gyümölcs
    • 270 ml víz
    • 150 g cukor
    • 55 g vaníliás pudingpor

    Vaníliakrémhez:

    • 350 ml tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 50 g porcukor
    • 40 g vaníliás pudingpor
    • 125 g vaj
    • 75 g porcukor

    Elkészítése:

    A mézes lapok elkészítése

    A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A vajat megolvasztjuk, a lisztet, kakaót, porcukrot és szódabikarbónát tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a mézet, a tojást és a tejet, majd kézzel homogén, rugalmas tésztát gyúrunk.

    A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és az első tésztát 28x19cm-es sütőpapíron kinyújtjuk, majd tepsi hátára húzzuk. Villával megszurkáljuk, majd 7–8 perc alatt megsütjük. A többi lappal ugyanígy járunk el.

    A megsült lapokat félretesszük hűlni.

    A gyümölcszselé elkészítése

    A gyümölcsöt egy lábasba tesszük 150 ml vízzel és a cukorral, majd közepes lángon felforraljuk. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és egy szitán átpasszírozzuk.

    A maradék 120 ml vízben elkeverjük a pudingport, majd a ribizliléhez öntjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd 2–2 mézes lapot megkenünk vele, és félretesszük.

    A vaníliakrém elkészítése

    250 ml tejet felforrósítunk. Közben a tojássárgáját, a porcukrot, a pudingport és a maradék tejet csomómentesre keverjük, majd a meleg tejhez öntjük, és sűrűre főzzük. Szobahőmérsékletűre hűtjük.

    A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz, és simára dolgozzuk.

    Összeállítás

    A vaníliakrémet két részre osztjuk. Az egyik felét az ötödik, üres mézes lapra kenjük. Erre ráhelyezünk egy ribizlizselével töltött lapot, rákenjük a krém másik felét, majd a tetejére tesszük a második, szintén ribizlizselés lapot.

    A süteményt folpackkal letakarjuk, a tetejére nehezéket helyezünk (pl. egy vágódeszkát), és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.

    Másnap a széleit levágjuk, téglalapokra szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

    Tipp

    A ribizlit helyettesíthetjük málnával, szederrel vagy meggyel is. Ha kicsit savanykásabb ízt szeretnénk, pár csepp citromlével frissíthetjük a zselét.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek