Hozzávalók
Tésztához:
A gyümölcs zseléhez:
Vaníliakrémhez:
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A vajat megolvasztjuk, a lisztet, kakaót, porcukrot és szódabikarbónát tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a mézet, a tojást és a tejet, majd kézzel homogén, rugalmas tésztát gyúrunk.
A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és az első tésztát 28x19cm-es sütőpapíron kinyújtjuk, majd tepsi hátára húzzuk. Villával megszurkáljuk, majd 7–8 perc alatt megsütjük. A többi lappal ugyanígy járunk el.
A megsült lapokat félretesszük hűlni.
A gyümölcsöt egy lábasba tesszük 150 ml vízzel és a cukorral, majd közepes lángon felforraljuk. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és egy szitán átpasszírozzuk.
A maradék 120 ml vízben elkeverjük a pudingport, majd a ribizliléhez öntjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd 2–2 mézes lapot megkenünk vele, és félretesszük.
250 ml tejet felforrósítunk. Közben a tojássárgáját, a porcukrot, a pudingport és a maradék tejet csomómentesre keverjük, majd a meleg tejhez öntjük, és sűrűre főzzük. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz, és simára dolgozzuk.
A vaníliakrémet két részre osztjuk. Az egyik felét az ötödik, üres mézes lapra kenjük. Erre ráhelyezünk egy ribizlizselével töltött lapot, rákenjük a krém másik felét, majd a tetejére tesszük a második, szintén ribizlizselés lapot.
A süteményt folpackkal letakarjuk, a tetejére nehezéket helyezünk (pl. egy vágódeszkát), és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.
Másnap a széleit levágjuk, téglalapokra szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A ribizlit helyettesíthetjük málnával, szederrel vagy meggyel is. Ha kicsit savanykásabb ízt szeretnénk, pár csepp citromlével frissíthetjük a zselét.