Erdei gyümölcsös mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

Tésztához:

  • 300 g liszt
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 90 g porcukor
  • 12 g szódabikarbóna
  • 2 púpos evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 nagy tojás
  • 80 ml tej

A gyümölcs zseléhez:

  • 400 g erdei gyümölcs
  • 270 ml víz
  • 150 g cukor
  • 55 g vaníliás pudingpor

Vaníliakrémhez:

  • 350 ml tej
  • 1 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 125 g vaj
  • 75 g porcukor

Elkészítése:

A mézes lapok elkészítése

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A vajat megolvasztjuk, a lisztet, kakaót, porcukrot és szódabikarbónát tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a mézet, a tojást és a tejet, majd kézzel homogén, rugalmas tésztát gyúrunk.

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és az első tésztát 28x19cm-es sütőpapíron kinyújtjuk, majd tepsi hátára húzzuk. Villával megszurkáljuk, majd 7–8 perc alatt megsütjük. A többi lappal ugyanígy járunk el.

A megsült lapokat félretesszük hűlni.

A gyümölcszselé elkészítése

A gyümölcsöt egy lábasba tesszük 150 ml vízzel és a cukorral, majd közepes lángon felforraljuk. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és egy szitán átpasszírozzuk.

A maradék 120 ml vízben elkeverjük a pudingport, majd a ribizliléhez öntjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd 2–2 mézes lapot megkenünk vele, és félretesszük.

A vaníliakrém elkészítése

250 ml tejet felforrósítunk. Közben a tojássárgáját, a porcukrot, a pudingport és a maradék tejet csomómentesre keverjük, majd a meleg tejhez öntjük, és sűrűre főzzük. Szobahőmérsékletűre hűtjük.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz, és simára dolgozzuk.

Összeállítás

A vaníliakrémet két részre osztjuk. Az egyik felét az ötödik, üres mézes lapra kenjük. Erre ráhelyezünk egy ribizlizselével töltött lapot, rákenjük a krém másik felét, majd a tetejére tesszük a második, szintén ribizlizselés lapot.

A süteményt folpackkal letakarjuk, a tetejére nehezéket helyezünk (pl. egy vágódeszkát), és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.

Másnap a széleit levágjuk, téglalapokra szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp

A ribizlit helyettesíthetjük málnával, szederrel vagy meggyel is. Ha kicsit savanykásabb ízt szeretnénk, pár csepp citromlével frissíthetjük a zselét.