Kozáksapka vagy hólabda recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta (20*36 cm-es tepsihez):
- 20 dkg liszt
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 12 dkg porcukor
- 6 ek tej
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- fél cs sütőpor
- csipet só
Krém:
- 2 dl tej
- 2 ek liszt
- 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 10 dkg porcukor
- kb fél üvegcse rumaroma
Csokimáz:
- 90 g étcsokoládé
- 1 kiskanál margarin
Forgatáshoz:
- kb 8 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
(Pogácsaszaggató átmérője: 4 cm)
A tojásokat szétválasztjuk. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a kakaóport és a sót.
A tojássárgákat a porcukorral jól kikeverjük (fehéredésig), majd hozzákeverjük a tejet és beleszitáljuk a lisztkeveréket. Végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben 170-180 fokon kb 20-25 percig sütjük (tűpróba).
Közben elkészítjük a krémet. A tejet és a lisztet csomómentesen elkeverjük és folytonos kevergetés mellett sűrű (pudingszerű) krémmé főzzük. Félretesszük hűlni. A margarint a porcukorral jól kikeverjük és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük, majd kézi mixerrel habosra jól összekeverjük.
A megsült, kihűlt tésztából a 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki, majd a piskóta korongokat félbe vágjuk (vízszintesen). A két félbe vágott korongokat krémmel összeragasztjuk, körbe az oldalát is bekenjük a krémmel, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal. Egy kiskanál segítségével szépen, egyenletesen rákenjük a sütik tetejére az olvasztott csokoládét.
Tálalásig a hűtőbe tároljuk.
Tipp:
A megmaradt tésztából, hogy semmi ne menjen kárba, egy nagyon finom kókuszgolyót készítettem. A tésztát szét csipkedtem (morzsoltam), majd belekevertem a megmaradt krémet és még annyi sárgabaracklekvárt kevertem hozzá, hogy jól formázható tésztát kaptam. Diónyi nagyságú golyókat formáztam és végül beleforgattam a kókuszreszelékbe.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









