Kókuszos mézeskrémes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg méz
- 6 ek olaj
- 6 ek lefőzött kávé, vagy 3 ek instant kávé 3 ek forró vízzel elkeverve
- 3 ek tej
- 2 tk szódabikarbóna
- csipet só
Töltelék:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 6 dl tej
- 6 ek búzadara
- 10 dkg cukor
- vanília kivonat
- 30 dkg margarin
Tetejére:
- 1,2 dl habtejszín (cukrozatlan)
- 12 dkg étcsoki
- olvasztott fehércsoki (opcionális)
Elkészítése:
Tészta:
Egy kisebb edényben a mézet és az olajat elkezdjük melegíteni, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve aranyszínűre karammellizáljuk. Amikor már szép színű, hozzáadjuk a tejet. Vigyázzunk, mert fel fog habzani! Amikor elült a hab, akkor a kávét is hozzáadjuk és félretesszük.
A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sót, majd ráöntjük a mézes keveréket és fakanállal elkezdjük összedolgozni. Amikor már nem tudjuk tovább keverni, akkor kézzel gyúrjuk össze.
A kész tésztát 4 részre osztjuk. Azt a tésztát, amelyiket éppen nyújtanánk, előtte dobjuk be a mikróba kb 10 másodpercre. Ekkor a méz visszalágyul és sokkal könnyebb lesz kinyújtani.
A tésztákat a tepsi méretére nyújtjuk és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt egyenként megsütjük.
Krém:
A kókuszreszeléket száraz seprenyőben illatosra pirítjuk.
A tejben felfőzzük a cukrot és a búzadarát, majd még forrón belekeverjük a margarint és addig keverjük, amíg el nem olvad teljesen. Ezután a kókuszreszeléket is belekeverjük.
Összeállítás:
Amielőtt a lapokat betöltenénk a krémmel, haberővel kissé habosítsuk ki. A kész krémet osszuk 3 egyenlő részre és töltsük be vele a lapokat. Midndegyik lap után jól nyomkodjuk össze az egészet, hogy a lapokat mindenhol érje a krém. Éjszakára hűvös helyre tesszük. A tetejére akár nehezéket is tehetünk.
Másnap a tejszínt összeolvasztjuk a csokival és bevonjuk vele a süti tetejét. Ízlés szerint fehércsokival is díszíthetjük, de el is maradhat.