Kevert sütemény csokoládémázzal recept
Hozzávalók egy 25*10 cm-es sütőformához:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk sütőpor
- 2 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja és leve
Mázhoz:
10 dkg csokoládé (70 %-os)
1 dl habtejszín
1 tk vaj
Elkészítése:
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a puha vajat, a reszelt citromhéjat és citrom levet, majd keverjük simára. Ezután állandó keverés mellett, először adjuk hozzá a tejfölt, majd egyesével az egész tojásokat is (mindegyik tojással külön-külön keverjük simára).
A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk át, majd szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk a keverékhez (egy sűrűbb masszát fogunk kapni).
A sütőformát kenjük ki vajjal, majd lisztezzük ki. Ezután egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-60 perc alatt süssük tűpróbáig (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem és a sütési idő felénél alufóliával letakartam, nehogy túlbarnuljon a teteje).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
A vajat adjuk hozzá a tejszínhez, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét és gyors mozdulatokkal keverjük simára, hogy éppen csak langyos legyen.
Ezután csorgassuk rá a kihűlt süteményre, majd hagyjuk hogy teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A sütemény tésztája jó szaftos, így pár napig finom és puha marad.