Karácsonyi diós bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 90 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 12 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 10 g só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl cukormentes habtejszín
- 2 dl hideg víz
Töltelék:
- 85 dkg dió (darált)
- 10 dkg kekszmorzsa
- 40 dkg cukor
- 4 dl víz
- ízlés szerint mazsola
- 2 tk fahéj
- 1 narancs és 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sót, majd eldolgozzuk benne a vajat vagy margarint és a zsírt. Ezután hozzákeverjük a porcukrot, majd a tejszínt, vizet, tojássárgákat és az élesztőt és összegyúrjuk a tésztát.
Nem kell dagasztani, csak alaposan összedolgozzuk. 6 részre osztjuk, kigombócozzuk és folpackba tekerve hűtőben pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez a cukrot és a vizet összeforraljuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd ráöntjük a cukorszirupot és öszekeverjük az egészet.
A tésztákat egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a 1/6-od részével. A rövidebbik oldalát felhajtjuk kb 0,5 cm-es sávon és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. A többi tésztával is így járunk el.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a bejgliket. Tojássárgával megkenjük a bejgliket, majd hűvös helyre tesszük, amíg megszárad, majd tojásfehérjével is lekenjük. Megvárjuk, amíg ez is megszárad és több helyen az aljáig szurkáljuk egy hegyes hurkapálcával.
180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Tipp:
Ha esetleg kirepedezne az oldala, még melegen konyharuhával össze kell nyomni, de csak óvatosan!