Hálós almás pite recept
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg Rama
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tejföl
- 0,5 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- búzadara
- kis citromlé
Elkészítése:
Az almákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd a felét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a másik felét apró kockákra vágjuk. Az almát cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük, és egy kis citromlével meglocsoljuk.
A tésztához a lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük, majd a szobahőmérsékletű margarint elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, cukrot, tojássárgáját, tejfölt, és belereszeljük a citrom héját. Az egészet simára dolgozzuk.
Egy 38×23 cm-es tepsit margarinnal kikenünk, és liszttel megszórjuk. A tésztát kb. 70-30 százalékban elosztjuk: a nagyobbik adagot a tepsi méretére nyújtjuk, majd villával megszurkáljuk. 180 fokon, 10 percig elősüthetjük.
Az almához keverünk annyi búzadarát, hogy felszívja a felesleges levet, majd eloszlatjuk a tésztán. A maradék tésztát rácsozóra gurítjuk, hogy hálót kapjunk, majd óvatosan az almás töltelékre helyezzük.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel, kb. 28 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve megkenhetjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.