Hálós almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg Rama
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 0,5 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • búzadara
  • kis citromlé

Elkészítése:

Az almákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd a felét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a másik felét apró kockákra vágjuk. Az almát cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük, és egy kis citromlével meglocsoljuk.

A tésztához a lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük, majd a szobahőmérsékletű margarint elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, cukrot, tojássárgáját, tejfölt, és belereszeljük a citrom héját. Az egészet simára dolgozzuk.

Egy 38×23 cm-es tepsit margarinnal kikenünk, és liszttel megszórjuk. A tésztát kb. 70-30 százalékban elosztjuk: a nagyobbik adagot a tepsi méretére nyújtjuk, majd villával megszurkáljuk. 180 fokon, 10 percig elősüthetjük.

Az almához keverünk annyi búzadarát, hogy felszívja a felesleges levet, majd eloszlatjuk a tésztán. A maradék tésztát rácsozóra gurítjuk, hogy hálót kapjunk, majd óvatosan az almás töltelékre helyezzük.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel, kb. 28 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve megkenhetjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.