Gesztenyés alagút recept
Hozzávalók:
Piskóta:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek cukor
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- csipet só
- késhegynyi sütőpor
Krém:
- 35 dkg gesztenyemassza
- 3 ek porcukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 5 dl habtejszín
- 40 ml rum vagy aroma
- 2 dkg zselatin
Díszítés:
- 10 dkg 60 %-os étcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
Elkészítése:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával. A lisztet átforgatjuk a sütőporral és a kakaóporral.
A tojások fehérjét verni kezdjük a csipet sóval, majd fokozatosan adagolva a cukorral kemény habot verünk belőle.
A kétféle habot óvatosan összeforgatjuk, végül a lisztet is kanalanként beledolgozzuk, de csak finoman, hogy a hab ne törjön össze!
Sütőpapírral bélelt kb 25*35 cm-es tepsibe simítjuk,majd 180 fokon kb 10-15 percig sütjük.
A sütőből kivéve lisztezett sütőpapírra vagy konyharuhára borítjuk és egy rácson hűlni hagyjuk.
Kikeverünk 20 dkg gesztenyemasszát a 3 ek porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral és a rummal. A maradék 15 dkg gesztenyéből egy sütőpapíron őzgerinc hosszúságú rudat sodrunk.
Közben a zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a végefelé beledolgozzuk a maradék 2 csomag vaníliás cukrot is. Ezután óvatosan a gesztenyébe forgatjuk a habot.
A zselatint olvadásig melegítjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, ezután a gesztenyés habhoz adjuk.
Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk.
A kihűlt piskótából levágjuk az őzgerinc méretét, amivel majd kibéleljük a formát és egy széles csíkot ezzel fedünk majd be.
Ezután megtöltjük a tésztával bélelt őzgerincet a krém felével, közepébe rakjuk a gesztenyerudat, majd a maradék krémet is rásimítjuk.
A tetejét beborítjuk a piskótacsíkkal, ráhajtjuk a folpackot és hűtőbe tesszük.
A mázhoz felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét és kevergetve felolvasztjuk benne. Ha szükséges rövid időre visszatehetjük a tűzre.
A jól lehűtött roládot körbekenjük a csokoládéval. Végül hűtőbe tesszük, hogy a máz megszilárduljon rajta.