Gesztenyés alagút

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gesztenyés alagút

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • csipet só
  • késhegynyi sütőpor

Krém:

  • 35 dkg gesztenyemassza
  • 3 ek porcukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 40 ml rum vagy aroma
  • 2 dkg zselatin

Díszítés:

  • 10 dkg 60 %-os étcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával. A lisztet átforgatjuk a sütőporral és a kakaóporral.

A tojások fehérjét verni kezdjük a csipet sóval, majd fokozatosan adagolva a cukorral kemény habot verünk belőle.

A kétféle habot óvatosan összeforgatjuk, végül a lisztet is kanalanként beledolgozzuk, de csak finoman, hogy a hab ne törjön össze!

Sütőpapírral bélelt kb 25*35 cm-es tepsibe simítjuk,majd 180 fokon kb 10-15 percig sütjük.

A sütőből kivéve lisztezett sütőpapírra vagy konyharuhára borítjuk és egy rácson hűlni hagyjuk.

Kikeverünk 20 dkg gesztenyemasszát a 3 ek porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral és a rummal. A maradék 15 dkg gesztenyéből egy sütőpapíron őzgerinc hosszúságú rudat sodrunk.

Közben a zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a végefelé beledolgozzuk a maradék 2 csomag vaníliás cukrot is. Ezután óvatosan a gesztenyébe forgatjuk a habot.

A zselatint olvadásig melegítjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, ezután a gesztenyés habhoz adjuk.

Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk.

A kihűlt piskótából levágjuk az őzgerinc méretét, amivel majd kibéleljük a formát és egy széles csíkot ezzel fedünk majd be.

Ezután megtöltjük a tésztával bélelt őzgerincet a krém felével, közepébe rakjuk a gesztenyerudat, majd a maradék krémet is rásimítjuk.

A tetejét beborítjuk a piskótacsíkkal, ráhajtjuk a folpackot és hűtőbe tesszük.

A mázhoz felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét és kevergetve felolvasztjuk benne. Ha szükséges rövid időre visszatehetjük a tűzre.

A jól lehűtött roládot körbekenjük a csokoládéval. Végül hűtőbe tesszük, hogy a máz megszilárduljon rajta.