Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Flódni bejgli recept

Flódni bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 30 dkg finomliszt
    • 12 dkg vaj
    • 1 dl tej
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Mákos töltelék:

    • 10 dkg darált mák
    • 1 evőkanál darált keksz
    • 1,5 evőkanál porcukor
    • 0,5 citrom héja
    • 0,5 citrom leve

    Diós töltelék:

    • 10 dkg darált dió
    • 1 evőkanál darált keksz
    • 1,5 evőkanál porcukor
    • 0,5 narancs héja
    • 0,5 narancs leve

    Almás töltelék:

    • 2 darab alma
    • fahéj

    Szilvás töltelék:

    • szilvalekvár

    Tetejére:

    Elkészítése:

    Tészta:

    A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, majd az egészet összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, beleöntjük a tejet és tésztát gyúrunk a hozzávalókból.

    Hűvös helyen 30 percig pihentetjük a tésztát.

    Diós és mákos töltelék:

    A dióhoz és a mákhoz is hozzáadjuk a cukrot, darált kekszet. A mákhoz citromhéjat és citromlevet adunk, a dióhoz narancshéjat és narancslevet. Mindkettőt annyi forró vízzel keverjük ki (kb 30-50 ml), hogy kenhető állaga legyen, de ne legyen folyós!

    Almás töltelék:

    Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megpároljuk. Közben ízlés szerint fehéjat adunk hozzá. Tegyük félre és hűtsük ki.

    Formázás, pihentetés:

    A lehűtött tésztát felezzük el. Az egyik felét nyújtsuk ki nagyjából téglalap alakúra. A hosszabbik oldala mentén kenjünk rá egy sávban sűrű szilvalekvárt, majd mellé egyengessük el a mák felét. Ezután az alma fele, majd a dió következik. Arra figyeljünk, hogy a túlsó szélén hagyjunk el kb 2 cm helyet.

    A rövidebbik oldalait hajtsuk rá, majd tekerjük fel.

    Tegyük sütőpapíros tepsire, majd a másik tésztát is töltsük meg.

    Tojássárgájával kenjük le a bejglik felületét, majd tegyük hűvös helyre addig, amíg teljesen rászárad. Ezután kenjük le tojásfehérjével, majd újra tegyük hüvös helyre, hogy meg tudjon újra száradni.

    Sütés:

    A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső sütéssel.

    A bejgliket szurkáljuk meg teljesen az aljukig, majd toljuk be a sütőbe.

    Kb 35-40 perc alatt süssük készre.

    Tipp: ha véletlenül kirepednének, akkor még melegen (a sütőből kivéve, kezünket nem összeégetve!!) kissé össze lehet őket nyomkodni.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek