Flódni bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

Mákos töltelék:

  • 10 dkg darált mák
  • 1 evőkanál darált keksz
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 0,5 citrom héja
  • 0,5 citrom leve

Diós töltelék:

  • 10 dkg darált dió
  • 1 evőkanál darált keksz
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 0,5 narancs héja
  • 0,5 narancs leve

Almás töltelék:

  • 2 darab alma
  • fahéj

Szilvás töltelék:

  • szilvalekvár

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Tészta:

A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, majd az egészet összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, beleöntjük a tejet és tésztát gyúrunk a hozzávalókból.

Hűvös helyen 30 percig pihentetjük a tésztát.

Diós és mákos töltelék:

A dióhoz és a mákhoz is hozzáadjuk a cukrot, darált kekszet. A mákhoz citromhéjat és citromlevet adunk, a dióhoz narancshéjat és narancslevet. Mindkettőt annyi forró vízzel keverjük ki (kb 30-50 ml), hogy kenhető állaga legyen, de ne legyen folyós!

Almás töltelék:

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megpároljuk. Közben ízlés szerint fehéjat adunk hozzá. Tegyük félre és hűtsük ki.

Formázás, pihentetés:

A lehűtött tésztát felezzük el. Az egyik felét nyújtsuk ki nagyjából téglalap alakúra. A hosszabbik oldala mentén kenjünk rá egy sávban sűrű szilvalekvárt, majd mellé egyengessük el a mák felét. Ezután az alma fele, majd a dió következik. Arra figyeljünk, hogy a túlsó szélén hagyjunk el kb 2 cm helyet.

A rövidebbik oldalait hajtsuk rá, majd tekerjük fel.

Tegyük sütőpapíros tepsire, majd a másik tésztát is töltsük meg.

Tojássárgájával kenjük le a bejglik felületét, majd tegyük hűvös helyre addig, amíg teljesen rászárad. Ezután kenjük le tojásfehérjével, majd újra tegyük hüvös helyre, hogy meg tudjon újra száradni.

Sütés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső sütéssel.

A bejgliket szurkáljuk meg teljesen az aljukig, majd toljuk be a sütőbe.

Kb 35-40 perc alatt süssük készre.

Tipp: ha véletlenül kirepednének, akkor még melegen (a sütőből kivéve, kezünket nem összeégetve!!) kissé össze lehet őket nyomkodni.