Hozzávalók:
Tészta:
Mákos töltelék:
Diós töltelék:
Almás töltelék:
Szilvás töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, majd az egészet összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, beleöntjük a tejet és tésztát gyúrunk a hozzávalókból.
Hűvös helyen 30 percig pihentetjük a tésztát.
A dióhoz és a mákhoz is hozzáadjuk a cukrot, darált kekszet. A mákhoz citromhéjat és citromlevet adunk, a dióhoz narancshéjat és narancslevet. Mindkettőt annyi forró vízzel keverjük ki (kb 30-50 ml), hogy kenhető állaga legyen, de ne legyen folyós!
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megpároljuk. Közben ízlés szerint fehéjat adunk hozzá. Tegyük félre és hűtsük ki.
A lehűtött tésztát felezzük el. Az egyik felét nyújtsuk ki nagyjából téglalap alakúra. A hosszabbik oldala mentén kenjünk rá egy sávban sűrű szilvalekvárt, majd mellé egyengessük el a mák felét. Ezután az alma fele, majd a dió következik. Arra figyeljünk, hogy a túlsó szélén hagyjunk el kb 2 cm helyet.
A rövidebbik oldalait hajtsuk rá, majd tekerjük fel.
Tegyük sütőpapíros tepsire, majd a másik tésztát is töltsük meg.
Tojássárgájával kenjük le a bejglik felületét, majd tegyük hűvös helyre addig, amíg teljesen rászárad. Ezután kenjük le tojásfehérjével, majd újra tegyük hüvös helyre, hogy meg tudjon újra száradni.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső sütéssel.
A bejgliket szurkáljuk meg teljesen az aljukig, majd toljuk be a sütőbe.
Kb 35-40 perc alatt süssük készre.
Tipp: ha véletlenül kirepednének, akkor még melegen (a sütőből kivéve, kezünket nem összeégetve!!) kissé össze lehet őket nyomkodni.