Eclair fánk recept

Hozzávalók:
Fánk:
- 2,5 dl víz
- 10 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt
- egy nagy csipet só
- 1,5 teáskanál cukor
- 3-4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (mérettől függően)
Vanília krém:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 90 g cukor
- vanília kivonat
- 20 g liszt
- 15 g étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
- 420 g tej
- 60 g tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 g vaj
- csipet só
Tetejére:
- 15 dkg étcsoki
- 1,5 ek étolaj
Elkészítése:
Krém:
A tojássárgákhoz hozzádjuk a kréféle cukrot és a vaníli kivonatot, majd addig keverjük, amíg világos lesz a színe a keveréknek. Ekkor belekeverjük a lisztet és a keményítőt, majd csomómentesre dolgozzuk az egészet. Lassan felöntjük a tejjel és a tejszínnel (opcionálisan keverhetünk bele egy vaníliarúd magjait és a vanlia rúg héját is beledobhatjuk) és elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett felfőzzük sűrűre. Még forrón belekeverjük a vajat és addig keverjük, amíg el nem olvad teljesen.
Folpackkal letakarjuk a felületét és kihűtjük.
Tészta:
A vizet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót egy edénybe tesszük és összeforraljuk. A lisztet hozzáadva addig keverjük, amíg masszává összeáll és elválik az edény falától.
A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat kézi vagy elektromos habverővel. Figyeljünk rá, hogy mindig alaposan dolgozzuk el a tojásokat.
A tésztát nagyobb csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapíros tesire 6-8 centiméteres rudakat nyomunk egymástól távolabb.
Sütés:
190 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 15 percig, majd vegyük vissza 170 fokra és süssük újabb 25 percig. Így összesen 40 perc a sütési idő.
Töltés:
A kihűlt krémet robotgéppel jól kihabosítjuk. A habzsák végére fánktöltő hegyet teszünk (ha nincs, akkor csak kicsi lyukat vágunk rá) és habzsákba töltjük a krémet, majd a fánkokat a talpuk felől 2-3 helyen megtöltjük a krémmel. Ha nincs ilyen hegyünk, akkor egy éles késsel vagy hurkapálcával fúrjunk lyukat a fánkok talpára, majd úgy töltsük meg. A felesleget egy kenőkéssel vagy spatulával húzzuk le.
A csokit az olajjal olvasszuk össze, majd a fánkok tetejét mártsuk bele. Amíg nem szilárdul meg a csoki, szórhatunk rá durvára vágott pisztáciát vagy mogyorót is.
Vanília krém helyett tölthetjük csokikrémmel is vagy másmilyen kedvenc krémünkkel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »