Eclair fánk recept

Hozzávalók:
Fánk:
- 2,5 dl víz
- 10 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt
- egy nagy csipet só
- 1,5 teáskanál cukor
- 3-4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (mérettől függően)
Vanília krém:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 90 g cukor
- vanília kivonat
- 20 g liszt
- 15 g étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
- 420 g tej
- 60 g tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 g vaj
- csipet só
Tetejére:
- 15 dkg étcsoki
- 1,5 ek étolaj
Elkészítése:
Krém:
A tojássárgákhoz hozzádjuk a kréféle cukrot és a vaníli kivonatot, majd addig keverjük, amíg világos lesz a színe a keveréknek. Ekkor belekeverjük a lisztet és a keményítőt, majd csomómentesre dolgozzuk az egészet. Lassan felöntjük a tejjel és a tejszínnel (opcionálisan keverhetünk bele egy vaníliarúd magjait és a vanlia rúg héját is beledobhatjuk) és elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett felfőzzük sűrűre. Még forrón belekeverjük a vajat és addig keverjük, amíg el nem olvad teljesen.
Folpackkal letakarjuk a felületét és kihűtjük.
Tészta:
A vizet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót egy edénybe tesszük és összeforraljuk. A lisztet hozzáadva addig keverjük, amíg masszává összeáll és elválik az edény falától.
A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat kézi vagy elektromos habverővel. Figyeljünk rá, hogy mindig alaposan dolgozzuk el a tojásokat.
A tésztát nagyobb csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapíros tesire 6-8 centiméteres rudakat nyomunk egymástól távolabb.
Sütés:
190 fokos sütőben alsó-felső sütéssel süssük 15 percig, majd vegyük vissza 170 fokra és süssük újabb 25 percig. Így összesen 40 perc a sütési idő.
Töltés:
A kihűlt krémet robotgéppel jól kihabosítjuk. A habzsák végére fánktöltő hegyet teszünk (ha nincs, akkor csak kicsi lyukat vágunk rá) és habzsákba töltjük a krémet, majd a fánkokat a talpuk felől 2-3 helyen megtöltjük a krémmel. Ha nincs ilyen hegyünk, akkor egy éles késsel vagy hurkapálcával fúrjunk lyukat a fánkok talpára, majd úgy töltsük meg. A felesleget egy kenőkéssel vagy spatulával húzzuk le.
A csokit az olajjal olvasszuk össze, majd a fánkok tetejét mártsuk bele. Amíg nem szilárdul meg a csoki, szórhatunk rá durvára vágott pisztáciát vagy mogyorót is.
Vanília krém helyett tölthetjük csokikrémmel is vagy másmilyen kedvenc krémünkkel.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »