Dobos torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Piskóta:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg finomliszt
- 3,5 dkg vaj
Krém:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg porcukor
- 23,5 dkg vaj
- 3-4 cs vaníliás cukor vaníliás cukor
- 3,5 dkg kakaóvaj (elhagyható)
- 20 dkg étcsokoládé (minimum 60 %-os)
Karamelltető:
- 15 dkg porcukor
- 4 ek víz
- 2 tk ecet
- 8 g vaj (2 teáskanál)
Elkészítése:
Piskóta:
Vágjunk 6 csík szilikonos sütőpapírlapot, amiknek a közepén rajzoljunk körbe egy 22 cm-es kerek tortaformát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra alsó-felső sütésen.
A piskóta lapokat érdemes kettesével készíteni: 2 tojássárgáját keverjünk ki 1,6 dkg porcukorral, a 2 tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral verjük kemény habbá.
A tojássárgás keverékbe forgassunk bele 3,3 dkg lisztet és csorgassunk bele 1,1 dkg olvasztott vajat.
Végül a fehérjehabot forgassuk óvatosan a keverékbe.
Az elkészült tésztát oszlassuk el 2 előrajzolt sütőpapíron és kenőspatulával kenjük, igazítsuk a kereten belül kerekre. Süssük meg kb 8-10 perc alatt. Ezt még kétszer megismételjük, így lesz 6 piskótalapunk.
Krém:
A krémhez a tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük csípősre, majd vegyük le a gőzről és kihűlésig verjük habverővel.
Közben a vajat alaposan keverjük ki, krémesnek, lágynak kell lennie. A csokit gőz fölött olvasszuk fel.
A kikevert vajhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládét, majd az egészet forgassuk a tojásos habba.
A legszebb piskótalapot tegyük félre és a maradék ötöt töltsük meg a krémmel. Én a tortakarikába szoktam összerakni a tortát. Kis krémet tegyünk félre a díszítéshez és a körbekenéshez.
Karamell:
A cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban keverjük össze és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellett.
A félretett piskótalapra öntjük, gyorsan egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt megszilárdulna, vajazott élű késsel szeletekre vágjuk.
Mielőtt a karamell készítésnek nekiállnánk, érdemes a kés fokával bejelölni a szeletek helyét.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »