Diós-mákos bejgli szelet recept
Hozzávalók egy kb 20*30 cm-es tepsihez:
Tészthoz:
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 10 g élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 dl tej
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Töltelék:
- 15 dkg dió
- 15 dkg mák
- 200 ml tej
- 200 g cukor
- ízlés szerint rumaroma
Elkészítése:
Egy keverőtálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.
Egy pohárban keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját. A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé.
3 gombócot formázunk belőle, majd letakarva egy órára tegyük a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A diót és a mákot 100-100 gramm cukorral ledaráljuk, majd mind a kettőt 1-1 dl tejjel felöntjük. A diót és a mákot is sűrűre főzzük. A diót rumaromával ízesíthetjük.
A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm). Sütőpapíros 20*30 cm-es tepsibe helyezzük az első lapot. Ezt kenjük meg a mák töltelékkel, majd mehet rá a második lap. Itt kenjük meg a dió töltelékkel, majd az utolsó lappal fedjük be.
Villával szurkáljuk meg, majd a kissé felvert tojássárgájával kenjük meg. 1 órát hagyjuk száradni hűtőben. Ezután kenjük meg a tojásfehérjével. Hagyjuk ezt is megszáradni.
180 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, majd ha kihűlt szeletelve kínáljuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









