Diós-mákos bejgli szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy kb 20*30 cm-es tepsihez:
Tészthoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 10 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej

Kenéshez:

  • 1 tojás szétválasztva

Töltelék:

  • 15 dkg dió
  • 15 dkg mák
  • 200 ml tej
  • 200 g cukor
  • ízlés szerint rumaroma

Elkészítése:

Egy keverőtálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.

Egy pohárban keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját. A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé.

3 gombócot formázunk belőle, majd letakarva egy órára tegyük a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

A diót és a mákot 100-100 gramm cukorral ledaráljuk, majd mind a kettőt 1-1 dl tejjel felöntjük. A diót és a mákot is sűrűre főzzük. A diót rumaromával ízesíthetjük.

A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm). Sütőpapíros 20*30 cm-es tepsibe helyezzük az első lapot. Ezt kenjük meg a mák töltelékkel, majd mehet rá a második lap. Itt kenjük meg a dió töltelékkel, majd az utolsó lappal fedjük be.

Villával szurkáljuk meg, majd a kissé felvert tojássárgájával kenjük meg. 1 órát hagyjuk száradni hűtőben. Ezután kenjük meg a tojásfehérjével. Hagyjuk ezt is megszáradni.

180 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, majd ha kihűlt szeletelve kínáljuk.