Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós-karamelles krémes recept

Diós-karamelles krémes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Lapokhoz:

    • 15  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 9 evőkanál liszt
    • 6 evőkanál darált dió
    • 3 csomag sütőpor

    Vaníliás krémhez:

    • 7 dl tej
    • 15 dkg kristálycukor
    • 2 csomag (2*40 g) főzős vaníliás pudingpor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 30 dkg vaj

    Karamellás krémhez:

    • 25 dkg (barna) cukor
    • 12 evőkanál (180 g) sótlan vaj apró darabokra vágva (sima sütő margarin nem jó!)
    • 4 dl (főzőtejszín) 33 %-os vagy habtejszín

    Tetejére:

    • 5 dl habtejszín

    Elkészítése:

    A sütőt 170 fokra előmelegítjük.

    Elkészítjük a diós piskóta lapokat (3 lapot sütünk).

    5 tojás fehérjét 5 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, 3 evőkanál lisztet, 2 evőkanál darált diót, 1 csomag sütőport és óvatosan elkeverjük.

    Sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe (kb 25*36 cm-es) önjük a masszát.

    Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük (tűpróbát végezzünk!). A maradék alapanyagokból sütünk még két lapot.

    Elkészítjük a sárga krémet. 5 dl tejet felforralunk. A maradék tejben a cukrot, a pudingport és a tojások sárgáját simára dolgozzuk. A forrásban lévő tejhez öntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.

    Amikor teljesen kihűlt, elektromos habverővel krémesre keverjük, majd apránként beledolgozzuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat is.

    A karamell krémet is elkészítjük. Tegyük a cukrot egy széles serpenyőben közepes lángra. A cukor kezdetben lehet, hogy nagyon darabos lesz mire elkezd olvadni.

    Ha úgy tűnik, hogy sok időt vesz igénybe a cukor olvadása, vigyázzunk, hogy ne égjen le vegyük lejjebb a lángot.

    Miután a cukor elolvad, nagyon óvatosan adjuk hozzá a vajat (a serpenyőben előfordulhat buborék keletkezés és habzás) és vegyük lejjebb lángot.

    Keverjük el a vajat a felolvasztott cukorban teljesen, majd óvatosan öntsük hozzá a tejszínt és kis lángon főzzük sűrűre, krém állagúra.

    Összeállítás: lap, karamell krém fele, erre kenjük a sárga krém felét, majd újabb piskóta, karamell krém és sárga krém, majd a harmadik lappal befedjük.

    A tetejét tejszínhabbal díszítjük.

    Tipp:

    Nagyon finom, laktató sütemény.

    Ha nem szeretnék ilyen sok tojást elhasználni az elkészítéséhez, akkor érdemes tortaformában elkészíteni pl 24 cm-es formában, 6 tojásos olajos piskótával is nagyon szép, mutatós süteményt lehet készíteni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá