Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cukormentes, teljes kiőrlésű bejgli szelet recept

Cukormentes, teljes kiőrlésű bejgli szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
    Tészta:

    • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
    • 17 dkg finomliszt
    • 1 csomag szárított élesztő
    • 25 dkg margarin
    • 1,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 a tetejére a kenéshez
    • csipet só
    • 1 dl 30%-os tejszín és 0,5 dl meleg víz elegye

    Töltelék:

    • 40 dkg mák
    • 4 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
    • 1,5 dl víz
    • egy citrom facsart leve
    • fél üveg cukormentes baracklekvár

    Elkészítése:

    A tésztához a liszteket az élesztővel és a sóval alaposan elkeverem, a közepén egy mélyedést készítek és hozzáadom a tojást, a tejszín és a víz kézmeleg elegyét és beledolgozom a hideg margarint.

    Addig gyúrom, ameddig egy lágy, de nem ragadós tésztát kapok. Nylonzacskóba vagy folpackba csomagolva, legalább 4 óra hosszára a hűtőbe teszem, de a legjobb, ha egy egész éjszakát áll.

    A tölteléket előkészítem, hogy legyen ideje lehűlni. A vizet egy lábasban elkezdem forralni, a mákkal elkeverem az édesítőszert, a lekvárt, hozzáöntöm a frissen facsart citrom levét és a végén forrásban lévő vízzel leforrázom. Alaposan összekeverem és fedő alatt hagyom lehűlni.

    Másnap a tészta súlyát lemérem és a kapott eredmény alapján három egyenlő részre osztom mérleg segítségével.

    A 3 részre osztott tésztát gombócokká gyúrom és hagyom pihenni 10 percet. Addig a tepsit kibélelem sütőpapírral.

    Az egyik tésztacipót tepsi méretűre nyújtom, nem kell alálisztezni a nyújtáshoz, nem szabad, hogy ragadjon a tészta. Az első tésztalapot beleteszem a sütőpapírral bélelt tepsibe, ezután ráhalmozom és elegyengetem a máktöltelék felét, majd ráteszem a következő kinyújtott tésztalapot, a máktöltelék másik felét és befedem az utolsó kinyújtott tésztalappal.

    A tetejét lekenem felvert tojással hossszában, majd egy villával megszúrkálom a tésztát és félreteszem 1 szobahőmérsékleten pihenni. Ezután lekenem keresztben tojással a tetejét és előmelegítem a sütőt 180 °C-ra, alsó és felső sütéssel és 1 óra alatt készre sütöm.

    Teljesen ki kell hűteni a bejgli szeletet és utána lehet szeletelni, tálalni. Légmentesen becsomagolva több napig eláll.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá