Cukormentes, teljes kiőrlésű bejgli szelet recept
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 17 dkg finomliszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 25 dkg margarin
- 1,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 a tetejére a kenéshez - csipet só
- 1 dl 30%-os tejszín és 0,5 dl meleg víz elegye
Töltelék:
- 40 dkg mák
- 4 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
- 1,5 dl víz
- egy citrom facsart leve
- fél üveg cukormentes baracklekvár
Elkészítése:
A tésztához a liszteket az élesztővel és a sóval alaposan elkeverem, a közepén egy mélyedést készítek és hozzáadom a tojást, a tejszín és a víz kézmeleg elegyét és beledolgozom a hideg margarint.
Addig gyúrom, ameddig egy lágy, de nem ragadós tésztát kapok. Nylonzacskóba vagy folpackba csomagolva, legalább 4 óra hosszára a hűtőbe teszem, de a legjobb, ha egy egész éjszakát áll.
A tölteléket előkészítem, hogy legyen ideje lehűlni. A vizet egy lábasban elkezdem forralni, a mákkal elkeverem az édesítőszert, a lekvárt, hozzáöntöm a frissen facsart citrom levét és a végén forrásban lévő vízzel leforrázom. Alaposan összekeverem és fedő alatt hagyom lehűlni.
Másnap a tészta súlyát lemérem és a kapott eredmény alapján három egyenlő részre osztom mérleg segítségével.
A 3 részre osztott tésztát gombócokká gyúrom és hagyom pihenni 10 percet. Addig a tepsit kibélelem sütőpapírral.
Az egyik tésztacipót tepsi méretűre nyújtom, nem kell alálisztezni a nyújtáshoz, nem szabad, hogy ragadjon a tészta. Az első tésztalapot beleteszem a sütőpapírral bélelt tepsibe, ezután ráhalmozom és elegyengetem a máktöltelék felét, majd ráteszem a következő kinyújtott tésztalapot, a máktöltelék másik felét és befedem az utolsó kinyújtott tésztalappal.
A tetejét lekenem felvert tojással hossszában, majd egy villával megszúrkálom a tésztát és félreteszem 1 szobahőmérsékleten pihenni. Ezután lekenem keresztben tojással a tetejét és előmelegítem a sütőt 180 °C-ra, alsó és felső sütéssel és 1 óra alatt készre sütöm.
Teljesen ki kell hűteni a bejgli szeletet és utána lehet szeletelni, tálalni. Légmentesen becsomagolva több napig eláll.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »









