Budai szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 25*37 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál tejföl
A krémhez:
- 26 dkg kristálycukor
- 10 dkg barnacukor
- 15 dkg vaj
- 5 dl tej
- 4 evőkanál finomliszt
Csokimázhoz:
- 4 kanál cukor
- 3 kanál víz
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
Krém:
Először a krémet készítjük el:
A kétféle cukrot karamellizáljuk. A tejből elveszünk 1 dl-t, majd a liszttel simára keverjük.
A maradék 4 dl tejet felforraljuk. Ezután a forró tejben elkeverjük a lisztes tejet és a karamellizált cukorhoz adjuk.
Szép sűrűre főzzük, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön a krém. A langyos krémbe apránként belekeverjük a vajat és kihabosítjuk vele.
Tészta:
A tésztához a lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a vajat. Szép sima tésztát gyúrunk a hozzávalókból.
A tésztát három részre osztjuk, majd mérjük le tepsi hátlapját és a sütőpapírból vágjunk le 3 akkora méretet, mint a tepsink háta.
A leszabott sütőpapíron nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát.
A kinyújtott tésztát tegyük a tepsi hátára a sütőpapírral együtt, majd előmelegített sütőben 170 C°-on 8-10 perc alatt süssük világosbarnára egyenként a lapokat.
Összeállítás:
Állítsuk össze a süteményünket. Tegyük egy tálcára az egyik lapot, majd krém felével kenjük meg. A krém tetejére helyezzük rá a második lapot, majd kenjük meg a maradék krémmel. A krém tetejére rakjuk rá a harmadik lapot, majd készítsük el csokimázat.
A csokimáz hozzávalóit főzzük simára, majd keverjünk el benne 10 dkg vajat, végül a legfelső lap tetejére kenjük a mázat.
Az elkészült süteményt 1 éjszakára tegyük hűtőbe vagy hideg helyre, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok.