Budai szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 25*37 cm-es tepsihez:

A tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 26 dkg kristálycukor
  • 10 dkg barnacukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt

Csokimázhoz:

  • 4 kanál cukor
  • 3 kanál víz
  • 2 ek kakaópor
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

Krém:

Először a krémet készítjük el:

A kétféle cukrot karamellizáljuk. A tejből elveszünk 1 dl-t, majd a liszttel simára keverjük.

A maradék 4 dl tejet felforraljuk. Ezután a forró tejben elkeverjük a lisztes tejet és a karamellizált cukorhoz adjuk.

Szép sűrűre főzzük, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön a krém. A langyos krémbe apránként belekeverjük a vajat és kihabosítjuk vele.

Tészta:

A tésztához a lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a vajat. Szép sima tésztát gyúrunk a hozzávalókból.

A tésztát három részre osztjuk, majd mérjük le tepsi hátlapját és a sütőpapírból vágjunk le 3 akkora méretet, mint a tepsink háta.

A leszabott sütőpapíron nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát.

A kinyújtott tésztát tegyük a tepsi hátára a sütőpapírral együtt, majd előmelegített sütőben 170 C°-on 8-10 perc alatt süssük világosbarnára egyenként a lapokat.

Összeállítás:

Állítsuk össze a süteményünket. Tegyük egy tálcára az egyik lapot, majd krém felével kenjük meg. A krém tetejére helyezzük rá a második lapot, majd kenjük meg a maradék krémmel. A krém tetejére rakjuk rá a harmadik lapot, majd készítsük el csokimázat.

A csokimáz hozzávalóit főzzük simára, majd keverjünk el benne 10 dkg vajat, végül a legfelső lap tetejére kenjük a mázat.

Az elkészült süteményt 1 éjszakára tegyük hűtőbe vagy hideg helyre, hogy összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok.