Almával és fahéjas dióval töltött fánk recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához (kb.15 db fánkhoz):
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 2 dkg olvasztott vaj
- 0,5 dl rum
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 db alma (nagy)
- 2 ek barna cukor
- 0,5 dl víz
- 1/2 citrom leve
- 2-3 ek darált dió
- 1 kk fahéj
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel. (1 tk cukor elég hozzá)
A maradék cukorhoz adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, majd keverjük simára,és öntsük bele a keverőtálba.
Ezután öntsük, keverjük hozzá a felfuttatott élesztőt, a rumot, kanalazzuk rá a csipet sóval összekevert lisztet, majd robotgéppel dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára a tésztát.
Közben készítsük elő a tölteléket.
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe állandó keverés mellett, olvasszuk fel a barna cukrot, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, facsarjuk rá a citromlevelet, majd öntsük rá a vizet, és pároljuk roppanósra.
Ezután alaposan csepegtessük le, és hűtsük ki egészen.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra.
Ezután a kinyújtott tésztának a felénél valamivel kisebb részén egy 6 cm-es szaggatóval jelöljük ki a fánkok helyét. (vigyázzunk nehogy egészen átszúrjuk a tésztát!!!!)
Ezután minden kör közepére tegyünk egy mokkás kanálnyi csipet őrölt fahéjjal összekevert darált diót, majd arra pár darab karamellizált almát.
Ezután az üresen maradt tésztát hajtsuk rá a megtöltött tésztára, és közvetlen a töltelek mellett alaposan nyomkodjuk le, nehogy sütés közben szétnyíljon a tészta.
Amikor alaposan lenyomkodtuk a tésztát, szaggassuk ki a fánkokat. (a visszamaradt tésztát gyúrjuk össze, és szintén töltsük meg, de kisüthetjük töltelék nélkül is)
Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 20 percig a megtöltött tésztát.
Egy serpenyőbe hevítsünk kb. 5 dl olajat, majd amikor már elég forró, óvatosan helyezzük bele a fánkokat, takarjuk le egy fedővel, majd mérsékeljük a hőfokot és süssük az alsó felét szép pirosra. (én üveg fedővel takarom le, így látom mikor kell megfordítani)
Amikor már szép pirosra sült az alsó fele, fordítsuk át a fánkokat, és fedő nélkül süssük tovább, majd szedjük ki papírtörtlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint lekvárral kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »