Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almával és fahéjas dióval töltött fánk recept

Almával és fahéjas dióval töltött fánk
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Hozzávalók a tésztához (kb.15 db fánkhoz):

    • 25 dkg liszt
    • 1,5 dl tej
    • 2,5 dkg porcukor
    • 1,5 dkg élesztő
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só
    • 2 dkg olvasztott vaj
    • 0,5 dl rum

    Hozzávalók a töltelékhez:

    • 1 db alma (nagy)
    • 2 ek barna cukor
    • 0,5 dl víz
    • 1/2 citrom leve
    • 2-3 ek darált dió
    • 1 kk fahéj

    Elkészítése:

    Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel. (1 tk cukor elég hozzá)

    A maradék cukorhoz adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, majd keverjük simára,és öntsük bele a keverőtálba.

    Ezután öntsük, keverjük hozzá a felfuttatott élesztőt, a rumot, kanalazzuk rá a csipet sóval összekevert lisztet, majd robotgéppel dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

    Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára a tésztát.

    Közben készítsük elő a tölteléket.

    Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel apróra.

    Egy serpenyőbe állandó keverés mellett, olvasszuk fel a barna cukrot, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, facsarjuk rá a citromlevelet, majd öntsük rá a vizet, és pároljuk roppanósra.

    Ezután alaposan csepegtessük le, és hűtsük ki egészen.

    A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra.

    Ezután a kinyújtott tésztának a felénél valamivel kisebb részén egy 6 cm-es szaggatóval jelöljük ki a fánkok helyét. (vigyázzunk nehogy egészen átszúrjuk a tésztát!!!!)

    Ezután minden kör közepére tegyünk egy mokkás kanálnyi csipet őrölt fahéjjal összekevert darált diót, majd arra pár darab karamellizált almát.

    Ezután az üresen maradt tésztát hajtsuk rá a megtöltött tésztára, és közvetlen a töltelek mellett alaposan nyomkodjuk le, nehogy sütés közben szétnyíljon a tészta.

    Amikor alaposan lenyomkodtuk a tésztát, szaggassuk ki a fánkokat. (a visszamaradt tésztát gyúrjuk össze, és szintén töltsük meg, de kisüthetjük töltelék nélkül is)

    Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 20 percig a megtöltött tésztát.

    Egy serpenyőbe hevítsünk kb. 5 dl olajat, majd amikor már elég forró, óvatosan helyezzük bele a fánkokat, takarjuk le egy fedővel, majd mérsékeljük a hőfokot és süssük az alsó felét szép pirosra. (én üveg fedővel takarom le, így látom mikor kell megfordítani)

    Amikor már szép pirosra sült az alsó fele, fordítsuk át a fánkokat, és fedő nélkül süssük tovább, majd szedjük ki papírtörtlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint lekvárral kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá