Almás töltött piskótába zárva recept
Hozzávalók egy 36*22 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 37,5 dkg cukor
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 1,5 dl víz (meleg)
- 37,5 dkg finomliszt
- 1,5 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 9 közepes alma (pikáns ízű)
- 3 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 3 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
- 2 teáskanál citromlé
- 5 púpozott ek cukor (ízlés szerint)
A szóráshoz:
- 4 teáskanál porcukor
Elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve megpároljuk. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, szegfűszeget, citromlevet. Kb 30 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztához habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, olajjal ls a vízzel, majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk. Végül a tojásfehérjék keményre vert habját is óvatosan beleforgatjuk.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a massza felét. Szépen rátesszük az almát, mindenhova egyforma vastagságban, majd a maradék tésztát is ráöntjük úgy, hogy teljesen betakarja az almát.
Előmelegített sütőbe toljuk, 200 fokon megsütjük. Kb 30-35 perc után szúrjunk bele fogpiszkálót vagy hústűt és ellenőrizzük, hogy rátapad-e a tésztából. Ha nem, akkor megsült.
Tipp:
Bármilyen pikánsabb ízű almával finom!!