Almás pite tojás nélkül recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 10 dkg finom liszt)
- 10 dkg margarin
- 10 dkg eritrit (vagy cukor)
- 1 ek vaníliás pudingpor
- csipet só
- 1 dl víz
Az almás töltelékhez:
- 4-5 közepes alma
- 5 dkg eritrit vagy cukor
- 2 csipet örölt fahéj, citromhéj, néhány csepp kifacsart citromlé
A formához:
- margarin és liszt a formához
- kevés eritrit vagy porcukor a sütemény tetejére
- kb egy evőkanál aprószenű zabpehely
Elkészítése:
A margarint összemorzsoljuk a liszttel és a pudingporral, majd a tálban mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük bele az eritrit, só és víz keverékét, majd összegyúrjuk.
Miután szépen összeállt, ha kell, pici vizet tehetünk hozzá, majd két gombócot formázunk belőle és hideg helyen 30 percig pihentetjük.
A meghámozott almákat a durva fokon reszeljük le, keverjük össze a citromhéjjal és az eritrittel. Miután letelt a fél óra, a két rész tésztát egyenként nyújtsuk ki.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kb 20-22 cm-es piteformát. Helyezzük az egyik tésztát az aljára, erre halmozzuk rá az almát, hintsük meg a zabpehellyel és fedjük be a másik tésztával.
A tetejét szurkáljuk meg villával vagy késsel vágjunk rajta kis réseket.
180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Tipp:
A tojás és tejérzékenyeknek desszert.