Almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg zsír
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 dl tejföl
- csipet só
Töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- ízlés szerint cukor
- fahéj
- kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk és ízesítjük fahéjjal. Állni hagyjuk negyed órát.
Ezután kinyomkodjuk a levét, majd darált kekszet vagy zsemlemorzsát adunk hozzá és összeforgatjuk. Ez felszívja a levét.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát elfelezzük és az egyiket kinyújtjuk a tepsi méretére, majd beletesszük. Megszórjuk keksszel vagy morzsával és az almát elegyengetjük rajta. Kinyújtjuk a másik tésztánkat is, ezzel befedjük a tölteléket.
A sodrófát finoman végiggörgetjük rajta, hogy biztosítsuk az egyenletességét a sütinknek.
Tojássárgájával megkenjük, majd egy villa segítségével díszítjük.
Megszurkáljuk és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Kihűlve szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.