Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Áfonyás, vaníliakrémes pitetorta recept

Áfonyás, vaníliakrémes pitetorta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 20 dkg liszt
    • 8 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 5 dkg darált dió
    • 10 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Vaníliakrém:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 15 dkg kristálycukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 4 dkg liszt
    • 2 dkg étkezési keményítő
    • 5 dl tej

    Tetejére:

    • 25 dkg áfonya
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 ek (barna) cukor
    • csipet őrölt fahéj

    Elkészítése:

    A lisztet kezdjük el összemorzsolni a hideg, kockára vágott vajjal. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha szükséges akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá).

    Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára.

    A hűtőből vegyük ki a lehűlt tésztát, nyújtsuk ki piteforma nagyságúra és helyezzük bele a formába, majd tegyük vissza a hűtőbe legalább fél órára.

    Ezután vegyük ki a hűtőből, villával több helyen böködjük meg, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel (én rizzsel töltöm meg, de használhatunk babot, kerámia gyöngyöket… stb).

    Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig, majd vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, tegyük vissza a tésztát a sütőbe és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

    A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen. Ezt az omlós tésztát akár 2-3 nappal előbb is megsüthetjük, majd hűvös helyen, letakarva tároljuk.

    A krémhez a tojássárgákat a cukor egyharmadával keverjük jó habosra, majd keverjük hozzá a lisztet és a keményítőt is (alaposan keverjük össze, hogy csomómentes legyen).

    A tejet a maradék cukorral, és a vaníliás cukorral melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a cukros-tojássárgás keverékhez.

    Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kisebb lángon állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. Hagyjuk kb 2 percig bugyogni, hogy besűrűsödjön, de közben egyfolytában keverjük. Ezután vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a tetejét porcukorral, hogy ne bőrösödjön meg, majd hűtsük ki egészen.

    A teljesen kihűlt vaníliás krémet mielőtt a tésztára kanalaznánk, robotgéppel keverjük össze, hogy teljesen sima és krémes legyen.

    Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze. Ezután tegyük be a mikróba és pár percig pároljuk, vigyázva hogy a szemek nehogy szétrepedjenek. Közben egyszer vegyük ki és óvatosan keverjük össze. Végül hűtsük ki egészen, mielőtt a krémre kanalaznánk.

    A teljesen kihűlt tésztát töltsük meg a szintén teljesen kihűlt vaníliás krémmel, majd kanalazzuk rá a áfonyát.

    Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá