Áfonyás-túróhabos sütemény recept

Hozzávalók egy 22*32 cm-es tepsihez:
Tészta :
- 22 dkg porcukor
- 22 dkg vaj
- 22 dkg liszt
- 4 dkg holland kakaópor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 tk sütőpor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
Túrós töltelék:
- 75 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2,5 dl habtejszín
- 15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Áfonyás rész:
- 25 dkg áfonya
- 1 cs színtelen tortazselé
Elkészítése:
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).
Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Egy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.
A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket. Ezután tegyük be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
A sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott és alaposan lecsepegtetett áfonyát.
A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »