Áfonyás-túróhabos sütemény recept

Hozzávalók egy 22*32 cm-es tepsihez:
Tészta :
- 22 dkg porcukor
- 22 dkg vaj
- 22 dkg liszt
- 4 dkg holland kakaópor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 tk sütőpor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
Túrós töltelék:
- 75 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2,5 dl habtejszín
- 15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
Áfonyás rész:
- 25 dkg áfonya
- 1 cs színtelen tortazselé
Elkészítése:
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).
Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Egy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.
A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket. Ezután tegyük be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
A sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott és alaposan lecsepegtetett áfonyát.
A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »