Áfonyás-túróhabos sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 22*32 cm-es tepsihez:
Tészta :

  • 22 dkg porcukor
  • 22 dkg vaj
  • 22 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 4 tojás (nagy)

Túrós töltelék:

  • 75 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2,5 dl habtejszín
  • 15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Áfonyás rész:

  • 25 dkg áfonya
  • 1 cs színtelen tortazselé

Elkészítése:

A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).

Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Egy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.

A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket. Ezután tegyük be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott és alaposan lecsepegtetett áfonyát.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.

Tipp:

Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.