A Márton-napi menü általában bőséges és tartalmas: a libacomb vagy libamáj különleges módon készítve, ropogós bőrrel, zamatos, sült köretekkel kerül az asztalra. A libaételek mellett az ősz ízeivel teli fogások is népszerűek, mint a gesztenyés, sült almás köret vagy a hagymás tört krumpli, amelyek tökéletes kiegészítői a húsos fogásoknak. Emellett az ízesített levesek, például a sütőtök krémleves, és a gazdagon fűszerezett gyökérzöldségek is helyet kapnak az ünnepi asztalon, hogy a vendégek és a család tagjai is átélhessék az ősz gazdagságát és meleg ízeit.
Az édességek sem hiányozhatnak: a hagyományos rétesek, almás és diós sütemények, valamint az ízesített boros desszertek kiválóan illenek a Márton-napi fogásokhoz. Aki pedig igazán különleges ízélményre vágyik, próbálhat modern csavarokat is vinni a klasszikus receptekbe, például karamellizált gyümölcsökkel vagy pikáns fűszerekkel. Így Márton-napon mindenki megtalálhatja a kedvére való fogást, legyen szó hagyományos lakomáról vagy modern, kreatív finomságokról.
Ez az ünnep az együttlét, a hagyományok és a jóízű falatok ideje, amely egyesíti az asztal körül a családot és barátokat. A Márton-napi étkezés több mint egy vacsora – igazi élmény, ahol az évszak ízeivel és a közös pillanatokkal töltekezhetünk, megidézve az elmúlt idők vendégszerető és bőséges lakomáit.
1 . Libaleves gazdagon
Hozzávalók:
- 5 db libaszárnytő
- ½ idei karalábé
- 1 idei, kicsi zeller
- 1 nagy szál újhagyma a zöldjével együtt
- 1 idei sárgarépa
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 10 dkg zsenge zöldborsó
A recept ide kattintva folytatódik >>
2. Libamell sajtos krumplipürével
Hozzávalók:
- 2 db libamellfilé
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt szerecsendió
- 1 ek libazsír
- a filézés után visszamaradt mellcsont
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
A recept ide kattintva folytatódik >>>
3. Tejszínes liba falatok
Hozzávalók:
- 80 dkg libahús
- 2 db vöröshagyma
- 3 ek zsír
- 5 dkg bacon szalonna, szeletelt
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej zeller
- 1 tk oregánó
- 1 ek petrezselyem zöld
A recept ide kattintva folytatódik >>>
4. Libacomb sült krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel
Hozzávalók:
- 2 libacomb
- 2-3 dl libazsír
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 db borókabogyó
- 2 db babérlevél
- 2 tk só
- őrölt fehér bors
- 1 tk ételízesítő
- 1 mk pirospaprika
- 2 tk köménymag
- 1,5 dl fehérbor
A recept ide kattintva folytatódik >>>
5. Sült libacomb, portóiban párolt, datolyás körtével
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db hízott libacomb
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ág friss rozmaring
- 1/2 kg liba háj
- só, bors
- 3 db érett vilmoskörte
- 10 szem datolya
- 4 dkg vaj
- 1 dl portói
A recept ide kattintva folytatódik >>>
6. Márton napi ízes libamell
Hozzávalók:
- 3 szelet libamell
- 15 dkg zsír (liba v. kacsa, esetleg sertés)
- 15 dkg gomba
- 10 dkg szalonna
- 10 dkg sonka
- fél csomag petrezselyem
- 15 dkg sajt
- 2 dl tejszín
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg liszt
A recept ide kattintva folytatódik >>>
7. Sült libamell narancsos káposztával
Hozzávalók:
- 1/2 fej vöröskáposzta
- 2 ek barnacukor,
- ½ kk fahéj
- 1/2 kk őrölt szegfűszeg
- 4 ek sötét balzsamecet
- 5 ek olaj
- 8 db bébinarancs (kumquat)
- 40 dkg libamell (2 db)
- só
- bors
A recept ide kattintva folytatódik >>>
8. Libamájas házi rétes
Hozzávalók:
- 50-60 dkg libamáj
- 1 db nagyobb alma
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 1 csokor snidling
- 2 cl almapálinka
- só
- fehér bors
- 3 dl tej
- 5 gerezd fokhagyma
- házi készítésű rétestészta, vagy (1 csomag rétestészta)
- zsemlemorzsa